Comisiones Obreras del País Valenciano | 26 abril 2024.

“Emplacem el Consell a l’elaboració d’una llei valenciana de clàusules socials en la contractació pública”

    Paco Molina, secretari general CCOO PV, ha intervingut al Fòrum Europa Tribuna Mediterrània, davant una nodrida representació política, social i empresarial del País Valencià, encapçalada pel president Ximo Puig. Va començar la seua conferència amb les paraules del novel d'economia, Angus Deaton, que ens va visitar la setmana passada, “la combinació de demanar austeritat i després mostrar debilitat davant de la corrupció és una bomba social”.

    15/06/2016.
    Intervenció de Paco Molina

    Intervenció de Paco Molina

    El material explosiu d'aqueixa bomba, segons Molina, facilitat pel Govern alemany, la Comissió Europea, el FMI i el BCE va ser una política monetària restrictiva, excepte pel que fa al sanejament del sistema financer; fortes retallades de la despesa pública; i la deterioració de les condicions de treball de milions de persones. “Perquè satisfer les exigències de rendibilitat a les quals s'havia acostumat el mercat, en un escenari recessiu, solament pot fer-se mitjançant l'apropiació de les rendes del treball, ja siguen directes, els salaris, o indirectes, els serveis públics”, ha assegurat.

    La reconstrucció després de tant de bombardeig passa, necessàriament, per la dignificació de l'ocupació, per la seua humanització. Davant de la imposició arbitrària empresarial o del mercat, l'autonomia i la capacitat de desenvolupament professional. Avui és clau combatre la precarietat i la degradació a la qual s'ha sotmés el treball.

    No es tracta solament de lamentar errors del passat, sinó d'analitzar-los perquè ens servisquen d'ensenyament. Amb aquesta idea s’ha dirigit a l'actual Govern valencià per a plantejar un diàleg social permanent i flexible que permeta consensuar propostes d'actuació en diversos àmbits. “Per millorar el nostre teixit empresarial, juntament amb l'estratègia del Consell en l’Agència Valenciana d’Innovació, hem d'impulsar la transferència de la investigació i la innovació a les empreses”.

    També s’ha referit al model turístic i de serveis, perquè “si de veritat es vol convertir el País Valencià en un referent mundial, hem d'establir-lo en unes condicions de treball dignes, perquè les nostres empreses s'han acostumat a competir massa vegades a través de la devaluació laboral”. Ha proposat que, si consolidem el sector turístic com a motor econòmic i de qualitat, es poden establir unes taxes que aporten ingressos al territori.

    Paco Molina ha emplaçat al Consell a l'elaboració d'una Llei valenciana de clàusules socials en la contractació pública. Amb un triple objectiu: la integració social de col·lectius amb majors dificultats, la igualtat efectiva entre homes i dones i l'estabilitat en l'ocupació. El text ha d'arreplegar la incorporació de clàusules de subrogació en totes les contractes públiques, així com el respecte (com a mínim) a les condicions de treball regulades en els convenis sectorials d'aplicació, que possibilite, en cas d'incompliment durant l'execució, la cancel·lació del contracte i la penalització a l'empresa incomplidora.

    El secretari general de CCOO PV ha fet una menció especial als drets d'igualtat de gènere. “Les mesures de conciliació s'han demostrat fallides, ja que solament han servit perquè la dona conciliara, perpetuant en el seu cas la doble o triple jornada”. És urgent, ha dit, disposar de plans d'ocupació i de mesures que garantisquen ocupacions lliures de sostre de vidre i exempts de terres enganxosos. El manteniment de la vida no és missió sol de les dones. És necessari, per tant, redefinir la gestió social de la cura, fent corresponsable Estat, empreses i famílies.

    També és imprescindible recordar que se segueixen assassinant dones pel mer fet de ser-ho, perquè hi ha qui pensen que són objectes de la seua propietat. Urgeix un Pacte d'Estat per a atallar la violència masclista, que garantisca una assistència eficaç a les víctimes, però sobretot, que treballe per acabar amb una desigualtat estructural.

    Què hem fet durant aquesta crisi i com ens ha afectat

    Malgrat totes les dificultats, en l'àmbit del País Valencià, CCOO PV ha sostingut la negociació de prop de 400 convenis col·lectius, la qual cosa representa més del 90% de la totalitat, en l'àmbit regional sectorial, provincial i de grans empreses.

    Durant el període 2008-2015, al País Valencià el sindicat ha gestionat 62.949 expedients jurídics, un 91% en la jurisdicció social. Ha assistit i representat 105.149 persones, en 53.236 judicis contra 83.180 empreses, algunes, en reiterades ocasions.

    Molina ha manifestat que “ens hem vist sotmesos a una campanya sistemàtica de descrèdit que pretén situar en un mateix nivell de representativitat i presència totes les opcions que hi ha, sense respectar ni assumir el que estableix la llei, afirmant gratuïtament la dependència pública via subvencions dels sindicats més representatius”.

    Partíem pel gener de 2008 amb 133.269 persones afiliades, de les quals un 65% eren homes i un 35% dones. Pel maig de 2016 hi tenim 98.214 persones afiliades, un 59% homes i un 41% dones. Ens han deixat en aquesta crisi 35.055 persones, al·legant, en el 90% de les ocasions, “els maleïts motius econòmics”. No podem ignorar l'impacte directe que l'estabilitat en l'ocupació i la seua qualitat tenen en la nostra organització.

    Per acabar, ha recordat les recents paraules de l'alcalde Ribó que va afirmar que “No volem que el Mare Nostrum siga el Mare Mortum”. Necessitem més Europa i menys filferros. A les nostres mans està pressionar perquè així siga.