Comisiones Obreras del País Valenciano | 20 julio 2024.

Campanya de suport

Campament d’Acollida per a xiquets i xiquetes sahrauís amb diversitat funcional

  CCOO PV junt amb la Delegació Sahrauí per la Comunitat Valenciana han desenvolupat una campanya de finançament per a donar suport al projecte de l’Associació Calima de Campament d’Acollida per a xiquets i xiquetes sahrauís amb diversitat funcional procedents dels camps de refugiats del Tindouf per a l’estiu de 2024.

  10/06/2024.
  Campanya de suport al projecte de Campament d’Acollida 2024

  Campanya de suport al projecte de Campament d’Acollida 2024

  Des de la ruptura de l’alto el foc el darrer 2020, el Sàhara es troba immers en conflictes bèl·lics amb el règim marroquí, per la qual cosa gran part de la seua població viu en condicions d’extrema vulnerabilitat als camps de refugiats, ubicats a la regió de Tindouf, al sud d’Algèria.

  Davant la falta d’intervenció efectiva dels organismes transnacionals, la situació que viuen els sahrauís als camps de refugiats de Tindouf és molt greu, més encara per a aquelles persones que necessiten atenció especial com, per exemple, les persones amb diversitat funcional física, cognitiva i/o sensorial.

  L'associació Calima tracta de col·laborar amb la societat sahrauí mitjançant la col·laboració i participació en xarxes i projectes com la Coordinadora de Discapacitat del Sàhara i Vacances en Pau Discapacitat. Calima naix com una associació sense ànim de lucre compromesa amb la situació política del Sàhara Occidental, amb l’objectiu de contribuir en la lluita pels drets humans de la població sahrauí oferint suport al poble sahrauí i sensibilitzant la població valenciana. D’aquest manera, les activitats se centren en la creació de xarxes d’ajuda entre ambdues societats, l’intercanvi cultural, la millora de la qualitat de vida de les persones sahrauís i la sensibilització.

  En aquest sentit, la campanya solidària de recollida de fons que ha dut a terme CCOO PV junt amb la Delegació Sahrauí per la Comunitat Valenciana contribuirà a fer possible el projecte de Campament d’Acollida per a 7 xiquets i xiquetes sahrauís d’entre 6 i 14 anys que seran acollits durant els mesos de juliol i agost a la localitat veïna de Bétera. Amb un total recaptat prop de 3000 €, els beneficis aniran íntegrament a possibilitar l’accés dels menors als drets humans, de la infantesa i de les persones amb discapacitat com ara el joc, l’esport, i l’atenció sociosanitària de qualitat.

  Pel que fa a la destinació dels fons recaptats, el campament d’acollida oferirà atenció mèdica global i especialitzada per als infants, així com un seguiment continu per a assegurar que els xiquets i les xiquetes reben el suport necessari durant l’estada al País Valencià i més endavant, a Tindouf. Entre els objectius principals, el projecte proporcionarà una alimentació adequada, per tal d’abordar especialment la falta de vitamines i proteïnes que pateixen als campaments de refugiats.

  A més de l’atenció sociosanitària, s’han planificat diverses activitats dissenyades per a fomentar el creixement integral i promoure l’autonomia dels xiquets i de les xiquetes, així com per a teixir, a poc a poc, vincles amb la societat valenciana en un tipus de tasca de sensibilització i connexió entre ambdues cultures i societats.

  El campament també tindrà l’objectiu, com moltíssimes altres actuacions que es porten a terme des de fa anys per diferents institucions, associacions i col·lectius, de posar en relleu i mantindre visible una situació política insostenible i invisibilitzada com la que pateix el Sàhara Occidental, en gran part per l’Estat espanyol.