Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

CCOO de l'Hàbitat exigeix posar fi a les discriminacions laborals de les treballadores de la llar

  En el Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, des de CCOO Hàbitat PV insten al Govern a avançar, des del diàleg social, en la prevenció de riscos laborals o la incorporació al Règim General de la Seguretat Social, així com abordar la situació d’“esclavitud” de les treballadores internes.

  29/03/2024.
  Conveni 189

  Conveni 189

   El febrer passat es va complir un any des que Espanya va ratificar el Conveni 189 de l'OIT sobre treball de la llar. Durant aquest temps, el Govern s'ha compromés a executar els canvis necessaris per a dignificar aquest sector, equiparant-lo a la resta de persones treballadores del nostre país.

  Si bé és cert que l'executiu va aprovar el RD Llei 16/2022, que va comportar una sèrie de millores substancials que li va portar a complir amb l'objectiu d'avançar en la igualtat de gènere, perquè la gran majoria són dones, des de CCOO de l'Hàbitat insisteixen que “encara queden qüestions importants per aprovar perquè aquestes treballadores deixen d'apuntar a l'abisme de la marginalitat laboral i es normalitze la relació laboral ordinària que durant dècades portem reclamant”.

  La ratificació d'aquest conveni significa un compromís formal d'aplicar totes les obligacions que estableix, i informar periòdicament la mateixa OIT sobre les mesures adoptades. “En aquest sentit reclamem més iniciatives per a posar fi a les discriminacions que hui dia encara persisteixen, des del diàleg social”, assegura Mirna Acosta, de CCOO Hàbitat PV.

  Afig que és imprescindible convocar als agents socials per a desenvolupar l'aprovat en el Reial decret, pel que fa a formació, així com a la prevenció de riscos laborals i la vigilància de la salut, incloent-hi els riscos psicosocials amb perspectiva de gènere, a més de les situacions de violència de gènere, assetjament sexual i assetjament per raó de sexe.

  Les propostes unilaterals per part del Ministeri de Treball respecte a prevenció de riscos laborals (PRL), obviant el que els sindicats han d'exposar, considera que és una manera errònia d'elaborar polítiques laborals eficients, màximament en el si del model social europeu que tant es defensa.

  En aquesta línia també reivindica CCOO la seua participació a l'hora de decidir sobre normes relatives a treballadores en règim d'internes, moltes de les quals poden ser considerades “esclaves del segle XXI”, ja que se'ls permet realitzar jornades de 60 hores setmanals i se'ls nega la retribució de les hores de presència, les de nocturnitat o no es respecta el salari legal de cap de setmana.

  Una altra qüestió primordial és abordar de manera imminent la creació d'un marc de negociació col·lectiva d'acord amb les directives europees que dote el sector d'un conveni propi, per a la qual cosa és necessària la voluntat i implicació interministerial, i permetre que les treballadores passen al Règim General de la Seguretat Social des del Règim Especial en el qual ara s'enquadren i això inclou l'eliminació de trams.

  En definitiva, “exigim formar part dels debats i de les decisions en totes aquelles matèries que aborda el Conveni 189, que no és ni més ni menys que oferir protecció a aquestes treballadores i establir drets fins ara negats, amb l'única fi de promoure treball decent”, ha manifestat Acosta.

  de un marco de negociación colectiva en consonancia con las directivas europeas que dote al sector de un convenio propio, para lo que es necesaria la voluntad e implicación interministerial, permitiendo que las trabajadoras pasen al Régimen General de la Seguridad Social desde el Régimen Especial en el que ahora se encuadran y eso incluye la eliminación de tramos.

  En definitiva, “exigimos formar parte de los debates y decisiones en todas aquellas materias que aborda el Convenio 189, que no es nada más y nada menos que ofrecer protección a estas trabajadoras y establecer derechos hasta ahora negados, con el único fin de promover trabajo decente”, ha manifestado Acosta.