Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

CCOO rebutja l'aprovació en Les Corts de les macroàrees sanitàries

  • Aquest sindicat critica que tire endavant un 'decretazo' que perjudicarà tant al personal com als pacients.

La Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris, FSS CCOO PV, rebutja que Les Corts hagen donat suport a un decretazo, imposat pel conseller Marcià Gómez, que inclou la creació d'unes agrupacions sanitàries interdepartamentals (ASI) que a més de preveure la mobilitat forçosa del personal, perjudicarà la qualitat assistencial.

14/03/2024.
Sindicats de sanitat al costat de grups parlamentaris PSPV i Compromís.

Sindicats de sanitat al costat de grups parlamentaris PSPV i Compromís.

El Decret llei no s'ha negociat en la Taula Sectorial de Sanitat malgrat incloure canvis substancials en les condicions de treball, com és el cas dels desplaçaments dels i les professionals a més de 100 km del seu lloc de treball o també, canvis en la progressió de grau de carrera professional i en els processos selectius a través d'un concurs de mèrits.

La nova norma pot tindre efectes decisius sobre el sistema: els hospitals comarcals on falten determinats perfils professionals es convertiran en llocs de pas, sense personal fix que es conega la seua idiosincràsia; es descapitalitzarà la Comunitat Valenciana de professionals, ja que optaran per treballar a altres territoris; no estableix com es cobrirà el personal que haja de desplaçar-se perquè l'activitat assistencial en el centre d'origen no es veja perjudicada; i el pitjor de tot, s'obri la porta a la privatització del sistema, augmentaran les llistes d'espera en llevar professionals d'uns llocs per cobrir altres i al final els servirà d'argument per a derivar a hospitals privats.

El Decret, que retalla en drets i en despeses, ha sigut aprovat per via d'urgència com a decret llei, publicat a les 48 hores en el DOGV i hui ha passat per Les Corts. Aquest sindicat no entén la urgència, quan el conseller porta anunciant-ho des de fa huit mesos en els mitjans de comunicació. Així mateix, la mateixa Advocacia de la Generalitat ha expressat els seus dubtes en aquesta qüestió i també en altres aspectes, com la puntuació que s'assigna al temps treballat, el temps de permanència en el lloc o la mateixa creació de les ASI.

CCOO s'ha mobilitzat ja, junt amb d'altres sindicats, davant el Palau de la Generalitat demanant explicacions al president de la Generalitat, Carlos Mazón, que és el màxim responsable de tot el mal que s'està fent a la sanitat pública i als seus professionals amb les últimes mesures adoptades pel conseller Gómez.

CCOO continuarà lluitant perquè es respecten els drets i condicions laborals del personal. Aquest sindicat rebutja el Decret de les macroàrees, però també altres mesures de la Conselleria com les retallades en el Pla de salut mental, la creació d'un nou borsí i la falsa implantació de les 35 hores setmanals que el conseller pretén instaurar a canvi d'anul·lar les compensacions de jornada vinculades a les guàrdies, a més d'altres qüestions que només suposen un increment de jornada encobert. Unes mesures que només amaguen noves retallades, afavoreixen la pèrdua de professionals en la sanitat pública valenciana i deterioren el nostre sistema sanitari.

Mentre CCOO continua amb les mobilitzacions, li demanem a Mazón que pose fi a aquest despropòsit, que prenga les regnes de Sanitat i que cessen les retallades en drets laborals dels i les professionals, que a més del seu treball diari, recordem que ens van cuidar durant la pandèmia malgrat les dificultats i febleses del sistema sanitari com a conseqüència de les retallades del PP.