El nostre concepte de solidaritat incorpora, necessàriament, la lluita centenària del sindicalisme de classe i democràtic al nostre país en defensa dels drets laborals i sindicals en l’àmbit internacional, com a part de la lluita general per la igualtat, la democràcia i els drets humans.
Des de la nostra consciència crítica, es promou un model socioeconòmic alternatiu al capitalisme i el seu vessant neoliberal, per a contrarestar la influència negativa de l'especulació financera, per a aconseguir la transformació social, per a un món amb més justícia i basat en la sostenibilitat social i ambiental. Durant més de tres dècades hem acompanyat i donat suport a l'enfortiment d'organitzacions sindicals i socials del Sud Global en els seus processos de transformació, alhora que promogut la reflexió crítica en el nostre entorn social i laboral per a aconseguir una societat valenciana més compromesa, amb capacitat per a actuar davant de l'actual model de desenvolupament.
La nostra labor desenvolupada en cooperació demostra que només des de la construcció democràtica del món en què vivim és possible la millora de les condicions de vida i de treball de les poblacions empobrides. Per aquest motiu que, des de la FPSPV, s'aposte per l'enfortiment de l'autonomia i la capacitat de proposta resposta de les organitzacions socials de base com a vehicle per a conjugar el desenvolupament humà amb l'equitat social i de gènere, la sostenibilitat mediambiental, la llibertat i el respecte a les diferents cultures i pobles originaris.
La nostra acció en educació per a la transformació ecosocial, s'emmarca en el suport a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible continguts en l'Agenda 2030 aprovada l’any 2015 per Nacions Unides. En concret la nostra activitat tendeix a promoure els ODS dedicats al treball digne, la protecció social, la igualtat de gènere, la reducció de la pobresa, l'eliminació de les desigualtats i la consecució de societats pacífiques i justes. Especialment, apostem de manera decidida per la igualtat formal i material entre homes i dones, la qual cosa suposa donar suport a les iniciatives que porten a la igualtat de tracte i d’oportunitats en el mercat de treball.
El treball de cooperació internacional en aquest context, com en molts altres sectors, està sent complex, no obstant això, tant des de les organitzacions com des de les administracions valencianes, amb algunes excepcions, s'està fent un enorme esforç per a continuar avançant en la defensa dels drets humans i el suport a les poblacions més vulnerables.
L’any 2023 ha estat marcat, després de dècades d'ocupació i d'apartheid, pel sofriment atroç infligit a la població palestina, víctima d'un genocidi en curs perpetrat pel règim sionista d'Israel, fam generalitzada i desplaçament forçat, sense que la comunitat internacional hagen impulsat ni una sola mesura efectiva per a detindre aquesta barbàrie. Així mateix, per l’enquistament de guerres i conflictes armats en llocs del món ignorats com Síria, Iemen, el Sahel o el Sàhara Occidental.
Un altre any marcat també per la inconsistència de governs occidentals que es neguen a prendre de veritat els compromisos davant de problemes tan transcendentals com el canvi climàtic o l'augment de les desigualtats intra i entre països i l'enorme interdependència global.
Un any més, volem agraïr a totes les persones sense les quals seria impossible tot aquest treball. A tota aqueixa solidaritat de la Confederació Sindical de CCOO PV, de les federacions, dels territoris, de les seccions sindicals, de tot aquest entramat tan complex que conformen les Comissions Obreres; a la Fundación 1º de Mayo, a la xarxa de fundacions Paz y Solidaridad, a les persones voluntàries, militants i activistes, amb les quals sabem que sempre es pot comptar, i especialment al personal tècnic de la fundació, de les contraparts i entitats sòcies als països en els quals cooperem, que en el difícil context actual han fet un gran esforç per continuar sostenint els projectes i les oportunitats de desenvolupament de les poblacions beneficiàries.