Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

8M dones treballadores, superant bretxes i liderant equips

  València ha acollit una de les assemblees realitzades pel sindicat amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora amb el lema ‘Més sindicalisme, més feminisme’. Junt amb les intervencions de la secretària general, Ana García i de la secretària de Dones i Igualtat, Cloti Iborra, l'acte ha reunit en una taula redona dones dirigents de federacions i territoris que han compartit la seua experiència de lideratge sindical

  08/03/2024.
  Temas
  Cloti Iborra es dirigeix a l'assemblea

  Cloti Iborra es dirigeix a l'assemblea

  “Aquest sindicat és gran gràcies a la vostra assistència i assessorament a les treballadores, el vostre impuls en les eleccions sindicals i en l'afiliació, en les mobilitzacions i conflictes com el de les treballadores de Limpiezas Córdoba, que porten 51 dies en vaga, i les de Costa Azahar, Mesnet, que denuncien el segrest dels seus salaris” Ana García Alcolea.

  La secretària general de CCOO PV ha valorat el treball que realitzen les representants sindicals per la millora de les condicions de treball i l'erradicació de les bretxes, tant en la negociació igualitària dels convenis col·lectius com en l'exigència d'aplicació dels plans d'igualtat en les empreses.

  García ha reflexionat sobre la necessitat de continuar creixent en afiliació i en nombre de representants “perquè les treballadores s'organitzen en Comissions Obreres i per continuar sent la primera organització feminista, sindical i social del País Valencià i de l'Estat”.

  La líder sindical ha destacat la importància de créixer per poder ser l'última barrera a la ultradreta i a les seues polítiques que tant de mal estan produint, negant la violència, les bretxes i les persones vulnerades i vulnerables. “No ens alliberarem dels lligams del patriarcat i les seues formes masclistes en el món del treball, si no ens preguntem. Per l'origen i la persistència de les bretxes laborals de gènere” ha advertit.

  “Sostres de vidre, terres enganxosos, carreres professionals perjudicades per l'assumpció de les cures en desigualtat i la discriminació salarial. Un còctel d'inestabilitat professional, dependència econòmica i major desocupació que finalment empitjora les pensions femenines, que són un 36 % menors” ha detallat. Encara que més del 51 % de la població en edat de treballar siguen dones, el 53,4 % de les persones ocupades són homes. La taxa de temporalitat femenina és del 21,3 % davant del 14 % de la masculina.

  Davant l'elevada taxa de parcialitat femenina, García ha qüestionat que les treballadores a temps parcial ho siguen voluntàriament. “La societat no ha assumit que les cures no són només cosa de dones, la corresponsabilitat no es practica”. Les activitats realitzades per homes són les més valorades i millor pagades, i a elles “se’ls dirigeix des de molt prompte a sectors vinculats a la cura, sanitaris, educatius, treball de la llar, serveis socials i en el sector serveis, com mostra l'escassa presència en el sector industrial. La responsable sindical ha reiterat la persistència de la bretxa salarial, resultat de la major explotació empresarial i desigualtat laboral que pateixen les dones, que se situa en el 20,2 % i suposa 5.244 euros menys a l'any.

  Finalment, la secretària general ha fet valdre els avanços per a la igualtat recentment aconseguits: l'increment de l’SMI, l'Acord estatal per a la negociació col·lectiva i la reforma laboral, fruits del diàleg social bipartit i tripartit.

  La secretària de Comunicació de CCOO PV, Ester Calderón, ha moderat una taula redona protagonitzada per les secretàries generals de diverses federacions i territoris. “CCOO ja no és cosa d'homes. Dones líders han anat ocupant un espai al qual tenen dret i ostenten la seua responsabilitat no per ser dones, sinó malgrat ser-ho. Amb el seu propi estil, que els permet teixir complicitats” ha afirmat.

  Pilar de Vera, Cristina García, Rosa Atiénzar i Carmen Palomar han dialogat respecte al poder i l'exercici de la responsabilitat en l'àmbit sindical, responent a preguntes com quin preu es paga per estar en primera línia? Què és el que més t'ha costat aprendre? Amb quina pedra entropesses? En què creus que s'ha de diferenciar el lideratge femení?

  Després de la taula s'ha projectat un vídeo de presentació de la web ‘Dones sindicalistes feministes’, i la secretària de Dones i Igualtat, Cloti Iborra, ha començat la seua intervenció afirmant que “som un sindicat d'homes i de dones feminista, no sols perquè ho diuen els nostres Estatuts sinó també perquè les dones estem en tots els àmbits i en totes les estructures de la nostra organització. Ens hi afiliem cada vegada més, ja som quasi 49.000 mil dones al País Valencià, ens presentem a les candidatures de CCOO PV per representar les nostres companyes i companys, ja hi som més de 5.000 delegades”.

  La responsable ha afirmat que la igualtat és una responsabilitat compartida i que les dones han de poder ocupar tots els espais i assumir la direcció del sindicat. Iborra ha celebrat que la Secretaria General està ocupada per una dona, Ana García Alcolea, per primera vegada en la nostra història i que de les 14 persones que componen la Comissió Executiva Confederal 10 siguen dones. “Podem parlar d'un lideratge sindical femení i feminista”.

  Iborra ha convidant a les representants i a les afiliades a participar en l'Espai de Dones de CCOO PV, “una proposta sorgida de l'últim Congrés i aprovada en els nostres documents congressuals, un espai de caràcter consultiu i propositiu, de foment de la participació i l'apoderament de les dones de Comissions Obreres del País Valencià al qual qualsevol afiliada podrà accedir contactant a través del correu dona@pv.ccoo.es

  Cloti Iborra ha conclòs afirmant que “participar en un sindicat de classe, sociopolític i feminista és una de les millors decisions que heu pres. Aquest 8 de març reivindiquem més feminisme i més sindicalisme, i fem una crida a la participació en les mobilitzacions convocades pel moviment feminista a tot el nostre territori”.

  L'assemblea ha finalitzat amb l'actuació del grup Gospel Spirit, que han interpretat versions de clàssics com Whoman no cry.