Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

Bunyol acull la presentació del llibre 'Rutas de la memoria obrera'

  Divendres que ve 22 de setembre a les 19 hores, la sala Raga de la Biblioteca Municipal de Bunyol acollirà la presentació del llibre “RUTAS DE LA MEMORIA OBRERA”. Posteriorment hi haurà una picadeta per als assistents a l'acte. En l'acte intervindran el secretari comarcal d'Organització i Finances de CCOO Comarques Interior, Álvaro Belda; el secretari de Cultura de CCOO PV, Santiago Mateu; i els autors del capítol 'Ruta de la huelga de COINTEX en Buñol, 1976', Vicenta Verdugo i Alberto Gómez.

  15/09/2023.
  Cartell de la presentació a Bunyol de 'Rutas de la memoria obrera'.

  Cartell de la presentació a Bunyol de 'Rutas de la memoria obrera'.

  La Fundació d'Estudis i Iniciatives Sociolaborals de Comissions Obreres ha editat un llibre titulat “Rutas de la memoria obrera”, que dedica un dels seus capítols a la vaga en COINTEX i a tot el procés previ de mobilització a la localitat de Bunyol i part de la comarca.

  Aquest llibre pretén valorar la memòria obrera dels qui en els temps foscos van trencar el silenci imposat i es van alçar contra la injustícia i per la dignitat del treball. La lluita de les treballadores i els treballadors en els centres de treball i als carrers va ser clau en la consecució de drets i llibertats en el final del S. XX.

  Comissions Obreres vol reivindicar la importància que va tindre el moviment sindical al nostre país, i més concretament a la localitat de Bunyol, que va espentar la societat cap a l'avanç. Actualment la qüestió del treball és totalment central en la vida de les persones, i són els drets laborals xafats en multitud d'ocasions.

  Aquest primer lliurament de “Rutas de la memoria obrera” proposa la recuperació de 7 episodis de lluita obrera significatius registrats els últims anys de la dictadura.

  Un dels més importants d'aqueixos anys va ser la vaga de COINTEX, on un poble sencer, solidari i obrer, com és Bunyol, es va bolcar amb les treballadores de les filatures les quals treballaven a estall, amb altes temperatures i amb condicions econòmiques lamentables.

  Comissions Obreres tracta que tal fet es mantinga en la memòria col·lectiva de les bunyoleres i els bunyolers. Un moment històric on centenars de persones van eixir als carrers del poble a defensar els drets de les seues veïnes que treballaven en aquesta fàbrica i on les poc més de 200 treballadores es van apoderar i es van decidir a lluitar pel que era seu.

  El sindicat convida a assistir a l'acte de presentació del llibre a tot el poble de Bunyol i de la comarca de la Foia, i especialment les persones que hi van estar i van ser part d'aqueix moment històric.

  .