Comisiones Obreras del País Valenciano | 23 julio 2024.

CCOO PV reclama al nou Consell que avance en polítiques actives d'ocupació per a corregir les bretxes del mercat laboral

  El sindicat exigirà al nou Govern Valencià que tinga present en la seua agenda les polítiques actives d'ocupació per a acabar amb les desigualtats del mercat de treball valencià, que afecten fonamentalment les dones però també altres col·lectius. Per a CCOO PV, és necessari que continuen els avanços que s'han aconseguit en matèria laboral.

  02/06/2023.
  Juan Carlos Gallart, secretari d'Ocupació i Política Institucional de CCOO PV.

  Juan Carlos Gallart, secretari d'Ocupació i Política Institucional de CCOO PV.

  Les dades de l'atur registrat al País Valencià responen a les constants habituals d'un mes de maig. Es redueix sensiblement la desocupació, conseqüència de l'activació del sector serveis, que absorbeix la immensa majoria de les 4.526 persones que han trobat ocupació aquest mes.

  Les afiliacions a la Seguretat Social continuen creixent, per la qual cosa estem davant un mercat de treball que, malgrat les dificultats que travessa l'economia global, continua sent capaç de resistir sòlidament. L'afiliació mitjana a la Seguretat Social al País Valencià el mes de maig es va situar en 2.094.941 persones, la qual cosa suposa un increment de 8.042 en relació al mes d'abril (un 0,39 % més).

  Persisteix la feminització de l'atur

  CCOO PV posa el focus en un aspecte negatiu de les dades, un problema estructural del mercat de treball. En aquest mes de maig, el País Valencià ha aconseguit el deshonrós rècord de percentatge de dones aturades respecte a homes, el 61,1 %. Una xifra inèdita per a un mes de maig en la nostra autonomia i un dels percentatges més alts des de l'any 2007, només superat el mes de juliol de 2022 amb un 61,6 %.

  En aquest sentit, CCOO PV reclama al nou Govern valencià que tinga present en la seua agenda les polítiques actives d'ocupació que corregisquen aquesta situació de desigualtat. “Des del sindicat ho reclamarem, perquè entenem que, en matèria laboral, s'ha avançat prou per a entendre que aquest objectiu de reducció de les desigualtats està a l'abast de la nostra mà, si s'adopten les mesures adequades”, afirma el secretari d'Ocupació de CCOO PV, Juan Carlos Gallart.

  D'altra banda, CCOO PV destaca un aspecte positiu de les dades, i és que l'atur entre les persones menors de 25 anys ha baixat un 16 % en termes interanuals. Hi ha 20.541 persones aturades menors de 25 anys (un 6,2 % del total), 391 menys que el mes d'abril (-1,87 %).

  En termes de qualitat en l'ocupació, es continua observant un descens en la rotació contractual, símptoma d'una major estabilitat, propiciada en bona part per l'èxit de la reforma laboral. De fet, els contractes indefinits suposen més de la meitat dels contractes signats aquest mes de maig, una realitat que, per descomptat, ha canviat el paradigma de les nostres relacions laborals. El mes de maig de 2023, el nombre de contractes realitzats al País Valencià ha sigut de 123.583, el 47,3 % són contractes temporals, i el 52,7 % indefinits.