Comisiones Obreras del País Valenciano | 26 abril 2024.

EPA I TRIMESTRE 2023

La creació de l'ocupació al País Valencià es ressent davant la caiguda del consum i la devaluació salarial

  • L'atur augmenta en 5.300 persones, un 10,9 % més que en el mateix període de l'any anterior.

CCOO PV exigeix corresponsabilitat a la patronal per a detindre la caiguda continuada dels salaris i per a desbloquejar l'acord estatal de negociació col·lectiva. El sindicat reclama polítiques actives d'ocupació que corregisquen els efectes de la mala qualitat de l'ocupació.

27/04/2023.
L'atur augmenta en 5.300 persones, un 10,9 % més que en el mateix període de l'any anterior.

L'atur augmenta en 5.300 persones, un 10,9 % més que en el mateix període de l'any anterior.

Les dades publicades hui per l’EPA del primer trimestre mostren que el País Valencià acusa la incertesa econòmica que estem patint. L'efecte de la inflació en el poder adquisitiu de les famílies és molt clar, i la resposta europea a aquesta crisi econòmica, en forma d'augment de tipus d'interés, també està contribuint a disminuir la renda disponible de bona part de la ciutadania. És un context molt poc propici per al consum i, en conseqüència, per a la creació d'ocupació.

La caiguda del consum de les famílies és de pràcticament dos punts i això afecta ja a la creació d'ocupació, que resisteix però comença a afeblir-se d'una manera seriosa. La taxa d'atur (13,78 %) augmenta lleugerament i se situa per damunt de l'àmbit estatal (13,26 %). No obstant això, la taxa d'activitat ha disminuït mig punt (58,91 %) també per damunt de la del conjunt de l'Estat (58,55 %).

Per províncies, l'activitat es ressent sobretot a Alacant, una dada que s'explica des d'un component estacional: el sector serveis durant el primer trimestre de l'any pateix una contracció. Pel que respecta als sectors, l'ocupació cau en totes les branques d'activitat i tan sols la construcció repunta.

Detindre la devaluació salarial

CCOO PV té una recepta molt clara per a fer front a aquest descens de l'activitat: parar la devaluació continuada dels salaris. Així ho reclama en el context del Primer de Maig, com assenyala el secretari d'Ocupació, Juan Carlos Gallart: “Exigim corresponsabilitat a les patronals, en el nostre cas a la CEV, perquè deixen de bloquejar en V Acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC). El poder de compra de la classe treballadora està molt devaluat i això ja està tenint un clar efecte negatiu en el consum i en la demanda agregada”.

Per a CCOO PV, més enllà d'atendre elements quantitatius de les estadístiques, és el moment de parlar de la qualitat de l'ocupació. “És necessari un augment de polítiques actives d'ocupació dirigides a corregir els efectes de la mala qualitat en l'ocupació, que atenguen especialment la realitat de les dones, de les persones joves i de persones en atur de llarga duració”, apunta Juan Carlos Gallart.

En el primer trimestre cau el nombre d'homes ocupats en 4.500, però sobretot destaca la disminució de dones ocupades en 7.800. Tan sols el 5,6 % de les persones ocupades són menors de 25 anys (123.500).

El secretari d'Ocupació creu que la formació és fonamental per a fer front al canvi del model productiu, una necessitat de primer ordre al País Valencià, “que haurà de tenir un esforç de polítiques públiques i amb una corresponsabilitat de la patronal, i ara que tenim un marc propici com la reforma laboral, que s'ha mostrat molt eficaç a l'hora de reduir la precarietat en l'ocupació, i amb una temporalitat que es redueix trimestre a trimestre”.