Comisiones Obreras del País Valenciano | 26 abril 2024.

CCOO PV urgeix a implementar les mesures del Pla Reactiva

    La secretària general de CCOO PV, Ana García Alcolea ha intervingut en la presentació per part del president de la Generalitat, Ximo Puig, del #PlaReactiva de resposta a la crisi econòmica generada per la guerra a Ucraïna.

    07/04/2022.
    Intervenció de la secretaria general de CCOO PV, Ana García

    Intervenció de la secretaria general de CCOO PV, Ana García

    La líder sindical ha valorat el diàleg social “com a eina útil que ens ha permés fer un exercici de responsabilitat, juntament amb el Consell, per poder obtenir aquest pla de suport i reactivació orientat a l’eficiència energètica”.

    L'objectiu d'aquest paquet de mesures és que puga servir per a “lluitar contra la inflació, ajudar a empreses, a autònoms i a les famílies més afectades i per descomptat prioritzar l'eficiència energètica i accelerar aqueixa independència energètica que tant necessitem” ha destacat.

    La secretària general ha contextualitzat la pertinència del pla en resposta a una situació molt complicada “en la qual hem enllaçat pràcticament la crisi ocasionada per la pandèmia amb la crisi originada per la guerra de Rússia contra Ucraïna”. Per a CCOO PV és de vital importància posar en marxa aquestes actuacions de manera immediata per a contenir l'hemorràgia social i econòmica actual.

    El Pla Reactiva preveu mesures tant a curt com a mitjà termini “per a fer costat als sectors productius més afectats, com a les famílies que pitjor ho estan passant, però també per a avançar en aqueixa transició verda que ens donarà un nivell major d'independència energètica” ha conclòs.

    El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat aquest matí una injecció de 944 milions d'euros per a contrarestar l'emergència energètica i reactivar la recuperació econòmica a través del Pla Reactiva.

    El pla de xoc valencià contempla 45 accions per a donar una resposta pública contundent a la situació generada per la guerra a Ucraïna i minimitzar el seu impacte en la Comunitat Valenciana. Per a això es destinarà 342 milions d'euros per a la posada en marxa de noves actuacions, i 602 milions per a l'acceleració d'inversions.

    El Pla Reactiva serà finançat amb fons propis de la Generalitat, així com amb fons europeus i del Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència, i s'estructura en quatre tipus de mesures, entre les quals es troben les dirigides a la lluita contra la inflació, com la rebaixa de les taxes i els preus públics d'àmbit autonòmic que són competència de la Generalitat, que comptaran amb 71 milions d'euros.

    A més, el pla contempla ajudes complementàries a les mesures aprovades pel Govern d'Espanya per a compensar a les indústries intensives en energia, als autònoms dels sectors castigats i als grups de població més perjudicats per la pujada de costos energètics, a les quals es destinaran 425 milions; així com accions per a augmentar l'eficiència i l'estalvi energètic, a la qual cosa es destinarà 380 milions d'euros, i mesures per a accelerar la transició energètica i evolucionar cap a l'autonomia energètica de la Comunitat Valenciana, que comptaran amb un total de 68 milions.

    Es tracta del pla d'ajudes més quantiós posat en marxa per la Generalitat o per qualsevol altra autonomia, ja que supera els 500 milions d'euros del Pla Resistir o els 647 del Resistir Plus. Una primera regulació d'urgència que queda oberta a la incorporació de nous actors i mesures suplementàries.

    Lluita contra la inflació

    Entre les principals mesures del pla destaca la rebaixa d'almenys el 10% de les taxes, els cànons i els preus públics de competència autonòmica, que suposarà un estalvi per a les famílies i les empreses valencianes de 71 milions d'euros.

    En concret, la rebaixa de les taxes d'ensenyaments artístics, musicals i d'idiomes, beneficiarà a prop de 100.000 estudiants, així com a la reducció del preu del transport públic, que tindrà especial incidència en el TRAM d'Alacant. De la mateixa manera l'exempció total de taxes als pescadors per l'ús dels ports autonòmics, beneficiarà a 700 armadors, 1.700 mariners i 17 confraries.

    A més, la Generalitat també incrementarà, fins al 30%, el bo d'ajuda energètica per a famílies vulnerables que perceben la Renda Valenciana d'Inclusió.

    Suport a autònoms i empreses

    La Generalitat concedirà 45 milions d'euros, en bons de 100 euros que podran rebre durant 3 mesos, per als autònoms i autònomes més afectats per la crisi energètica, així com 50 milions en ajudes per a empreses que depenen del gas, i que no estan incloses en les mesures estatals.

    L'Institut Valencià de Finances (IVF) injectarà 110 milions en instruments financers per a empreses que hagen patit una caiguda d'ingressos, entre elles les estacions de servei; també s'ha previst una ampliació en 10 milions d'euros de la partida destinada a bonificar la contractació d'assegurances agràries, i 18,6 milions en ajudes a la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies.

    Millora de l'eficiència i estalvi energètic

    Entre les mesures dirigides a millorar l'eficiència energètica, el president ha anunciat que es destinarà 11 milions en ajudes per a les famílies que instal·len en el seu domicili energia renovable per a climatització i aigua calenta, i una partida de 188 milions per a la millora de l'eficiència energètica urbana i en habitatges, dels quals tres milions es destinaran a municipis en risc de despoblació.

    Finalment, s'ha referit al decret llei aprovat la setmana passada pel Consell per a simplificar els procediments administratius i eliminar traves burocràtiques per a agilitar la instal·lació de plantes d'energia renovables. Es preveu que, amb aquesta nova normativa, es puga arribar a reduir el temps de tramitació en un any, la qual cosa suposa un avanç per a aconseguir la sobirania energètica de la Comunitat Valenciana.

    Col·laboració dels agents socials

    Durant la seua intervenció, el president ha agraït el treball conjunt dels agents socials en l'elaboració del Pla Reactiva, i ha mostrat la seua confiança en la societat valenciana per a poder reactivar la recuperació iniciada després de la pandèmia.

    En aquest sentit, ha reivindicat la posició de la Comunitat Valenciana com a "espai d'acord i de diàleg públic-privat", fruit dels acords Alcem-ens aconseguits durant la pandèmia, i ha valorat el "sentit de la convivència" mostrat pels agents socials, tant per a consensuar les peticions valencianes traslladades al Govern d'Espanya com per a elaborar el pla de xoc valencià.