Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

ANIVERSARI DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA

Les cures informals "arrasen" davant dels serveis professionals d'atenció a la dependència al País Valencià

    En el 15 aniversari de la Llei de dependència, CCOO PV denuncia la falta de serveis públics professionalitzats, que garanteixen major qualitat en l'atenció. La nostra autonomia registra una tendència creixent de les prestacions econòmiques, especialment de cures en l'entorn familiar, que són ja el 62 % de les prestacions atorgades, el major percentatge de tot l'Estat.

    13/12/2021.
    Dependència.

    Dependència.

    Actualment, el Sistema d'Atenció a la Dependència atén al País Valencià un total 120.396 persones amb una prestació reconeguda. Pel setembre de 2015, eren 41.662 les persones ateses en el sistema, per la qual cosa s'ha produït un increment significatiu. No obstant això, 13.370 sol·licituds segueixen en llista d'espera.

    Per a CCOO PV, és innegable l'avanç en la minoració de la llista d'espera en els últims anys, perquè no podem obviar que el nivell d'implantació a la nostra comunitat s'ha situat a la cua respecte a altres autonomies. No obstant això, després de 15 anys de l'aprovació de la Llei 39/2006 d'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, segueix sense implementar-se íntegrament.

    Segons afirma la secretària de Polítiques Públiques i Protecció Social, Ana Belén Montero, “continuen sent milers les persones a les quals no se'ls reconeixen els seus drets i continuen a l'espera de rebre una prestació o servei, moltes d'elles persones amb dependències severes que necessiten d'unes cures especialitzades que no arriben”.

    I tot això, davant el greu problema que ha suposat històricament l'ínfima aportació de l'Estat a les comunitats autònomes, molt per davall de la seua obligació legal del 50 %, que arriba a situar-se l'any 2020 en una aportació sobre la despesa total d'un 11 %.

    Montero qualifica d'especialment greu la situació de falta de serveis públics professionalitzats (centres de dia, centres d'atenció residencial, servei d'ajuda a domicili, etc.), que sempre garanteixen una major qualitat en l'atenció i és una font important de creació d'ocupació. Aquesta deficiència de serveis, es reflecteix cada vegada més, en la tendència ascendent, any rere any, de les prestacions econòmiques, especialment de cures en l'entorn familiar, que són ja el 62 % de les prestacions atorgades al País Valencià, el major percentatge de tot l'Estat.

    L'increment d'aquesta prestació econòmica de cura familiar és contrària a l'esperit de la Llei que recull la seua excepcionalitat per a casos molt concrets, i no amb el caràcter general que es produeix des de la posada en marxa de la Llei a la nostra comunitat. Un 89 % d'aquestes cures informals les realitzen dones.

    Per a CCOO PV, és fonamental que es reforce el sistema d'atenció a la dependència que creix a un ritme insuficient, de manera que es done una major cobertura prioritzant els serveis, amb un increment de ràtios que permeten una disminució de la pressió assistencial sobre les persones treballadores amb la conseqüent millora de la qualitat en la prestació.

    Especialment urgent és la creació de més places d'atenció residencial amb una revisió del model i la correcció de les deficiències dels centres residencials: major dotació de plantilla i la correcta implementació de les mesures de prevenció i protecció. En aquest sentit, Ana Belén Montero exigeix unes condicions laborals dignes en el sector, “l'única solució per a evitar la fugida de professionals i que es consolide un model just”.

    CCOO PV insta al Govern valencià a complir l'acord social adquirit pel que fa a mantindre un diàleg permanent amb els agents socials, per a donar resposta a les necessitats de professionals i població en general pel que fa a la correcta implementació de la Llei de dependència al País Valencià.