Comisiones Obreras del País Valenciano | 26 abril 2024.

Nou de cada deu contractes realitzats pel maig eren temporals

    Alacant continua recuperant ocupació i activitat al ritme, primer, de la relaxació de les mesures sanitàries per COVID-19 i, sobretot, per la crònica estacionalitat productiva. La reducció de 6.225 persones en el registre de l’atur és la major des de juliol de l'any passat i la més important en un mes de maig des de 2015.

    02/06/2021.
    És preocupant la disminució de les persones beneficiàries de prestacions per atur.

    És preocupant la disminució de les persones beneficiàries de prestacions per atur.

    Maig sempre ha sigut un mes en què l’atur es redueix per la dependència del mercat laboral alacantí del sector turístic, la qual cosa porta aparellat temporalitat, precarietat i economia submergida. Aquestes dades confirmen el que hem dit aquests mesos arrere: la desocupació per la pandèmia és conjuntural i es resoldrà a mesura que les limitacions sanitàries es retiren. Tot i així, encara queda tros per recórrer, respecte a maig de 2019 la mitjana d'afiliació mensual arrossega una pèrdua de 13.223 persones afiliades.

    A més, és preocupant l’atur que sorgisca dels ERTO que passen a ERO i el que està generant l'actitud poc responsable de les grans empreses d'imposar acomiadaments col·lectius aprofitant la situació productiva per reduir el seu patrimoni laboral.

    Les dades de contractació (+23.470 en còmput anual) i d'afiliació (+30.177 en còmput anual) mostren que l'activitat productiva continua evolucionant positivament, la qual cosa genera la demanda de l'ocupació que es va perdre fa poc més d'un any. Tots els sectors retallen el seu atur registrat, on destaca, com és habitual, la reducció en el sector serveis. Respecte a les diferències per sexe, les dones suposen el 58,2 % del total de l'atur.

    Això sí, la contractació segueix dominada per la temporalitat: només un de cada deu contractes és indefinit. Això ens mostra que, encara que es recupere l'ocupació perduda per la pandèmia, el patró productiu provincial no s'ha modificat en absolut. Cada dia és més urgent introduir les mesures necessàries per a la transformació productiva.

    Per impulsar aqueix canvi en l'activitat econòmica provincial, els fons europeus han de ser ben dirigits i no centrar-los a consolidar els problemes estructurals del mercat laboral. Aqueix finançament ha de garantir, respecte a l'ocupació, estabilitat, ocupació digna, sostenibilitat i erradicar l'economia submergida. És el moment de l'ocupació amb drets.

    Cal recordar, d'altra banda, que la negociació en l'àmbit del diàleg social continua donant resultats positius, l'ampliació dels ERTO són un bon senyal, però revertir la reforma laboral i consolidar un vertader sistema de pensions just són de la màxima urgència.