Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

El País Valencià registra la dada d'atur més elevada al mes d'abril des de 2016

    Els efectes de la pandèmia se sumen als problemes estructurals del mercat laboral valencià: precarietat, contractació temporal, parcialitat. CCOO PV insta a escometre reformes de gran importància, al reforç dels serveis públics, a la transformació productiva en sectors capaços de generar ocupació de qualitat i al manteniment de l'escut social.  

    05/05/2021.
    El 64,4 % de la contractació total va correspondre al sector serveis (el 85,5 % eren temporals).

    El 64,4 % de la contractació total va correspondre al sector serveis (el 85,5 % eren temporals).

    L'atur registrat al País Valencià pel mes d'abril de 2021 va ascendir a 447.650 persones, dada que suposa un augment tant respecte al mes anterior (+0,99 %) com a la dada interanual (+1,75 %). La contractació temporal a l'abril va suposar el 86,7 % del total. La comparació interanual reflecteix un augment del nombre de contractes temporals d'un 98,8 %.

    La secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV, Ana M. García Alcolea atribueix l'augment constant de l’atur a les dificultats de caràcter estructural prèvies a la pandèmia, que ja llastraven el desenvolupament personal i professional de la població treballadora i a una excessiva temporalitat en la contractació agreujada per la reforma laboral. CCOO PV considera fonamental seguir per la senda del diàleg social per a actualitzar el mercat laboral i avançar en una recuperació econòmica i social.

    La responsable sindical afirma que “la transformació del nostre model productiu és un repte perenne que ha arribat el moment d'assumir i de concretar”. CCOO PV reivindica polítiques d'ocupació eficaces, “necessitem erradicar la precarietat laboral i generar treball decent en sectors pels quals cal apostar.”

    García considera imprescindible “sostindre l'escut social i que es puguen escometre de manera immediata les reformes de gran importància compromeses, especialment la derogació de la reforma laboral, l’augment del salari mínim interprofessional i el reforç del sistema públic de pensions, assegurar la seua sostenibilitat i anul·lar la reforma de 2013”.

    L'augment de l’atur evidencia els problemes estructurals del mercat de treball valencià, amb una precarietat instal·lada, una rotació accelerada en la contractació, eminentment temporal i una parcialitat que malgasta un potencial humà incalculable. La secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV també posa el focus en la bretxa de gènere en l'ocupació, que discrimina doblement les dones. De fet, l'atur registrat a l'abril confirma que les treballadores representen el 59 % de les persones desocupades.

    Per sectors econòmics, el sector serveis aglutina el 69,2 % de l’atur d'abril  (309.984 persones), seguit de la indústria amb l’11,9 % la construcció el 7,3 % i el 3,7 % l'agricultura. L'increment s’ha produït fonamentalment per aquells/es que no tenien ocupació anteriorment amb 655 persones més apuntades a les llistes de l'atur (+1,89 %). Això implica que els joves menors de 25 anys siguen els que registren el major increment respecte a març i també interanual.

    Respecte a la contractació registrada durant el mes d'abril ha sigut de 127.463, 164 menys que el mes anterior i 65.582 més que l'any anterior en el mateix mes (el primer mes complet de confinament), la qual cosa suposa un increment del 106 %. El 64,4 % de la contractació total del País Valencià va correspondre al sector serveis amb 82.105 contractes (dels quals el 85,5 % eren temporals).

     A l'abril de 2021 la contractació indefinida registrada va suposar el 13,3 % del total, la qual cosa representa una disminució del 21,03 % respecte al mes anterior. En canvi, la contractació temporal suposa el 86,7 % del total, la qual cosa representa un augment del 4,11 %.  Si fem la comparació interanual, el nombre de contractes temporals ha augmentat en 54.896 (un 98,8 %).