Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

CCOO PV commemora el Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià

  • Entrega de premis literaris i de promoció de la llengua
  • Resolució en defensa dels Drets Lingüístics

La Confederació Sindical de CCOO PV organitzà aquest dijous un acte cultural i reivindicatiu en el marc de la commemoració del Dia dels Drets Lingüístics, en el qual es lliuraren els premis del 3r Concurs de Relats Curts ‘Maite Boscà Lloret’ i els Premis ‘Marc Granell’ a la promoció i l’ús del valencià i es va retre homenatge a l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas. 

04/12/2020.
Guardonats i guardonades als Premis Marc Granell a la promoció del valencià

Guardonats i guardonades als Premis Marc Granell a la promoció del valencià

El secretari de Cultura i Política Lingüística de CCOO PV, Ferran Garcia va presentar aquest dijous la tercera edició d’aquesta commemoració, en la qual va destacar la necessitat d’avançar, d’una banda, en el marc legal estatal per tal de superar les pèrdues de drets lingüístics que suposen les darreres sentències del Tribunal Suprem relatives a l’Oficina de Drets Lingüístics i al Decret d’usos de les llengües cooficials de l’Administració valenciana i, d’una altra, la implicació que necessitem de tota la societat per a seguir eixamplant l’ús social de la nostra llengua en aquests temps de crisi econòmica i social.

L’acte tingué la presència institucional del director general de Política Lingüística de la Conselleria d’Educació Rubén Trenzano, que va agrair l’organització d’aquest certamen i compromís del sindicat amb la promoció i defensa de la llengua i la cultura valenciana. 

El secretari general de CCOO PV, Arturo León, es va adreçar al públic per manifestar la ferma Resolució del sindicat en la defensa de la llengua “des de la legitimitat de ser l’organització de treballadores i treballadors més representativa del País Valencià, convençuts i convençudes que cal avançar legislativament i, sobretot, socialment en el respecte i ple accés als nostres drets lingüístics i en la pervivència i promoció del valencià, el nostre català”.

Seguidament, Laura Samper, de l’Oficina de Promoció i d’Ús del Valencià de CCOO PV, va conduir l’adaptació virtual d’una ruta literària organitzada amb motiu de l’any Carmelina Sánchez-Cutillas, impulsat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Amb l’ajuda del públic assistent s’hi va simultaniejar la projecció de fotografies dels indrets escollits amb la lectura de textos seleccionats de l’autora. En finalitzar la jornada es va obsequiar les persones assitents amb el còmic de l’autora editat per l’AVL.

La responsable de l’OPUV, Purín Morant va presentar el lliurament dels premis i va celebrar l’èxit de participació al 3r Concurs de Relats Curts ‘Maite Boscà Lloret’. “Aquesta edició ha augmentat molt significativament no sols el nombre de persones participants, sinó la qualitat dels textos, circumstància que va complicar al jurat la selecció dels premiats i va fer de la seua lectura un veritable plaer”. 

Els millors microrelats en valencià i amb la temàtica “el meu treball en temps de covid-19” foren:

1r Premi, al relat Ja és fadrí, de Raquel Rosell Llidó, lliurat pel Jesús Boscà Lloret, germà de Maite Boscà Lloret.

2n Premi, al relat Sort, de Marta Catalán Grau, lliurat per Joan Calatayud, de l’Executiva de CCOO PV.

3r Premi, al relat A l’espera de notícies, de Vicent Ferrer Marco Moreno, lliurat per Isa Barrajón, de l’Executiva de CCOO PV.

També s’hi va realitzar una menció especial sense premi per als relats: Obituari al treball presencial, de Silvia Botella i SOS, cambrera en perill, d’Alfonso Azcoitia.

Tots els relats finalistes seran publicats al bloc de la secretaria de cultura i política lingüística, a l’igual que un agraïment amb noms i cognoms a totes les persones participants.

Finalment, Ferran Garcia va començar la presentació dels 3rs Premis ‘Marc Granell’ a la promoció i l’ús del valencià, amb l’agraïment per la presència de l’escriptor que dona nom als guardons amb què la Confederació Sindical de CCOO PV vol fer un reconeixement a les persones i institucions del País Valencià que més s’impliquen en la promoció i l’ús de la nostra llengua, tant des de l’estructura de CCOO PV, o a persones vinculades a CCOO PV per la seua representativitat sindical i institucional, com des de l’àmbit de la participació social.

Aquest any les persones premiades en les diverses categories foren:

- Agustí Agulló, en la categoria de ‘Persones activistes amb CCOO PV’. Lliurat pel membre del jurat Toni Gisbert, d’Acció Cultural del País Valencià i Rosa Candela, de l’executiva CCOO Vinalopó-Vega Baixa.

- UI Comarques del Nord en la categoria ‘Organitzacions de CCOO PV’, lliurat pel membre del jurat i de la Federació de Pensionistes de CCOO PV, Juan Martínez i arreplegat pel secretari general de la UI premiada, Albert Fernández.

- Paco Muñoz en la categoria ‘Persones destacades pel seu compromís amb la llengua al País Valencià’. Lliurat per l’escriptor Marc Granell a un emocionat Paco “heu premiat un inútil”.

- La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura en la categoria ‘Institucions destacades pel seu compromís amb la llengua al País Valencià’, lliurat pel secretari general de CCOO PV Arturo León i arreplegat per Rosa Mengual, orgullosa primera directora de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

 

Resolució sindical en defensa dels drets lingüístics

Avui, dia 4 de desembre, la Confederació Sindical ha aprovat una Resolució en la qual es compromet a impulsar mesures i avanços socials per fer del valencià la llengua d’integració social al nostre territori i consolidar els drets lingüístics de totes les persones que viuen i treballen al País Valencià.

La classe treballadora al País Valencià mantenim que actuar és essencial i seguim treballant i lluitant per fer del valencià la llengua d’integració social al nostre territori i consolidar els drets lingüístics de totes les persones que viuen i treballen al nostre País. Amb aquest document, CCOO PV es compromet a l’impuls de les mesures i avanços següents:

- L’aprovació i el desenvolupament d’una Llei d’igualtat lingüística.

- La incorporació de l’Administració valenciana a l’Institut Ramon Llull.

- La reciprocitat dels senyals de les ràdio i televisió públiques dels territoris de parla catalana.

- El desenvolupament reglamentari, i la corresponent inversió en formació, per a la implantació de la competència lingüística, en igualtat de les dues llengües oficials, en la Funció Pública.

- L’impuls en l’àmbit estatal dels canvis legals necessaris per a avançar en la igualtat i els drets lingüístics.