Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 de septiembre de 2020

Mobilitzacions de la plantilla d’ArcelorMittal davant les “il·legalitats” de l'empresa

  El Comité d'Empresa de la planta de Sagunt ha convocat vaga de 2 hores per torn, des del dia 23 al 30 de setembre, davant les irregularitats escomeses per la multinacional en matèria de seguretat i en l'aplicació de l’ERTO. La Inspecció de Treball ha resolt a favor de les reivindicacions de la part social.

  03/09/2020.
  Planta d'ArcelorMittal a Sagunt.

  Planta d'ArcelorMittal a Sagunt.

  El ple extraordinari del Comité d'Empresa d’ArcelorMittal a Sagunt ha decidit mobilitzacions de protesta després d'analitzar els problemes en la planta i la deterioració de les relacions entre la direcció i les persones treballadores.

  CCOO denuncia que, aprofitant la situació provocada per la COVID-19, la direcció de l'empresa ha plantejat una reestructuració en el manteniment dels Serveis Centrals Alta Tensió, assignant-los, sense cap mena de negociació amb el Comité d'Empresa, noves tasques als mestres d'àrea. A més, han suprimit un lloc d'oficial i el mestre ha d’assumir-ne les tasques.

  La Inspecció de Treball ha resolt a favor de les reivindicacions sindicals i afirma que la direcció empresarial ha comés il·legalitats i diverses faltes greus en matèria de seguretat, amb les consegüents sancions. Fins al moment, la direcció ha fet cas omís i es nega a tornar a la situació anterior, mentre que des del Comité d'Empresa se li ha instat a això, a causa d’allò il·legal de la mesura. Aquesta actitud demostra que no respecten les lleis i que no els importa la seguretat dels treballadors i de les treballadores.

  D'altra banda, la direcció també està aprofitant la situació, de manera fraudulenta per fer una reorganització encoberta de manera unilateral i personalitzada. Sense comunicació prèvia al Comité d'empresa, sense respectar tant els punts de conveni com els acords existents en matèria de mobilitat interna, així com les lleis que regulen aquestes modificacions. Aquesta qüestió també la recull la resolució de la Inspecció de Treball, amb una nova manifesta vulneració de drets fonamentals com als drets de participació i consulta dels representants legals dels treballadors i de les treballadores.

  Aplicació irregular de l'ERTO

  A més, l'empresa està fent una aplicació poc equilibrada i equitativa de l’ERTO que va presentar de manera unilateral el passat 8 de maig. Va aplicar dies de manera desmesurada a alguns treballadors, quan els nivells de producció previstos estan augmentant i actualment treballen al voltant del 80% de la seua capacitat.

  Tot això va en contra dels acords adoptats en el seu moment per a retirar les mobilitzacions enfront de l’ERTO. A tot això, cal sumar que, alhora que es té al personal d'alguns departaments en ERTO, se'ls demana a les persones treballadores d'eixe mateix departament que facen hores extres, per suplir-ne les mancances de personal. Fet novament prohibit per la legislació després de la regulació realitzada per adoptar mesures davant de la COVID-19 i que també ha sigut denunciat davant la Inspecció de Treball.

  Per a CCOO, resulta més greu encara que, en temps de pandèmia, quan s'havia d'haver reforçat tant el servei mèdic com els serveis de prevenció, la direcció empresarial haja decidit en molts moments deixar el personal mínim en aquests departaments mentre que aplica a aquests treballadors dies d’ERTO sense cap justificació.

  Negociació del conveni col·lectiu

  Finalment, la direcció està retardant la negociació del Conveni Col·lectiu i acusa la part social de ser-ne la responsable: un clar exemple de l'actitud xantatgista i injusta que manté l'actual direcció. A més, amb una clara discriminació cap als treballadors i les treballadores de la planta de Sagunt, on es nega qualsevol millora en la línia de les concedides en les plantes d’ArcelorMittal Espanya a Astúries, Etxebarri o Lesaka.

  Davant de tot l'exposat, el Comité d'Empresa ha acordat per unanimitat amb el suport de totes les seccions sindicals (CCOO, UGT, CGT i Associació de Quadres), la realització d'una vaga de 2 hores per torn des del dia 23 fins al 30 de setembre. L'objectiu és que l'empresa retire la seua actitud davant totes aquestes il·legalitats i que complisca amb els acords i la legalitat vigent.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.