Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 de septiembre de 2020

CCOO reclama actuacions per interrompre l'economia submergida i la precarietat de la joventut en l'hostaleria

  L'àrea de Joves de CCOO l’Alacantí - les Marines denuncia l'especial vulnerabilitat de la joventut treballadora. El descens en les contractacions en l'hostaleria afecta l’ocupació de joves en aquestes comarques, un sector en què la joventut representa el 40% de l'ocupació.

  27/08/2020.
  Hostaleria.

  Hostaleria.

  El País Valencià concentra el 10,6% del total de les persones ocupades en l'hostaleria espanyola. A la comarca de l'Alacantí – les Marines treballen una part considerable d'aquestes i la joventut té una representació pròxima al 40% (a més de ser una branca d'activitat àmpliament feminitzada). Malgrat ser el sector econòmic més important de la nostra autonomia i de la comarca, la situació dels treballadors i les treballadores es caracteritza per la precarietat, la temporalitat i els 'contractes porqueria', quan n'hi ha.

  La crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha evidenciat els problemes del sector. Entre les persones joves, només el 14% s'ha vist afectat per un ERTO i, no obstant això, el percentatge de joves demandants d'ocupació n’ha aconseguit el 25%, segons dades del SEPE. Aquestes dades mostren l'existència d'una important economia submergida.

  En el cas de la joventut, la precarietat i temporalitat dels seus contractes ha impedit en molts casos tindre els requisits per ser beneficiària de la prestació de desocupació. Per tant i una vegada més, la joventut treballadora es veu en una situació d'especial vulnerabilitat davant de la crisi social que estem vivint i la seua conseqüent crisi econòmica, com ja va ocórrer en 2008.

  Amb la desescalada i la nova normalitat, malgrat el retorn de l'activitat hostalera, les contractacions per a la temporada d'estiu s'han vist reduïdes en un 52% respecte al mateix període de l'any passat. D'aquests contractes, el 90% són temporals i a jornada parcial. De manera que aquesta anomenada “nova normalitat” agreuja la temporalitat del sector, no sols pel que fa al període vacacional, sinó també per la incertesa davant de l'evolució de la pandèmia. Tot això suposa una vegada més per a aquests treballadors/es i en concret per a la joventut, un futur incert.

  Des de Joves de CCOO, reivindiquem la necessitat d'unes condicions laborals dignes en el sector de l'hostaleria, amb la finalitat de posar fi a la precarietat que caracteritza a un sector tan important per a l'economia a l'Alacantí - les Marines.

  Per això exigim:

  - Que es dote a l'Observatori del Treball Decent amb els recursos necessaris perquè complisquen l’objectiu d'analitzar l'abast de l'economia submergida a la Comunitat Valenciana.

  - Que es reforce la Inspecció del Treball. Fins ara només hi ha 52 inspectors/es en tota la província d'Alacant.

  - Que a igual esforç, igual salari. La joventut cobra un 40% menys que la resta de grups d'edat i fan el mateix treball.

  - Que s'acabe amb la figura del fals autònom i que les persones treballadores, com és el cas dels repartidors o “riders”, siguen considerades personal assalariat.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.