Comisiones Obreras del País Valenciano | 25 abril 2024.

CCOO proposa accions per abordar l'educació en temps de COVID-19, davant el repunt de contagis

    Les convocatòries de diàleg anunciades per la Conselleria d'Educació abans de l’inici de curs són ara més necessàries, per l'evolució canviant de la pandèmia. La Federació d'Ensenyament de CCOO PV segueix aportant propostes de millora de les condicions laborals, educatives i socials per abordar la situació en temps de repunt de contagis.

    25/08/2020.
    Aula

    Aula

    La darrera setmana de juliol es celebraren reunions del Fòrum Educatiu i de la comissió de seguiment de l’Acord per al curs 2020-2021 (signat per FE CCOO PV i altres organitzacions sindicals de l’àmbit educatiu) per tractar de concretar accions i revisar els compromisos fins a eixe moment, en funció del que es va acordar i de la situació de la pandèmia. També durant eixa darrera setmana va passar pels comités de seguretat i salut l’adaptació del pla de contingència, segons les previsions per a setembre.

    En aquestes cites ja se’ns va emplaçar a que s’hi reprendria el diàleg, bé a les acaballes del mes d’agost o bé al començament del mes de setembre, donat que l’evolució de la situació podria tindre canvis. El pla de contingència no és un document tancat i cal adaptar-lo a la realitat canviant de la pandèmia.

    L’anunci de la convocatòria per al dijous 27 d’agost per a la celebració de la reunió d’abast estatal entre administracions autonòmiques i ministeris de Sanitat i Educació establirà un marc d’instruccions bàsiques per a tot el territori. En el cas de la Conselleria d’Educació, el pla ja està dibuixat, però cal observar com evolucionen els focus i ajustar adaptacions en cas d’empitjorament.

    Des de CCOO PV hem participat en els diferents espais de diàleg i negociació fent propostes per abordar la situació, tant sanitària com educativa en aquesta nova realitat que la COVID-19 ens ha marcat. Hem participat tant en el Fòrum Educatiu com en l’Acord per a la reconstrucció 'Alcem-nos'.

    La FE CCOO PV aposta per una educació presencial com a garantia d’equitat educativa i que perseguisca reduir la bretxa que genera la desigualtat social en temps de confinament. Tornar a la presencialitat exigeix la dotació de recursos per a una educació segura i justa, de mitjans tecnològics i connexió a Internet per a l'alumnat i professorat que pateix la fractura digital. A més, s’ha de preveure la possibilitat de futurs confinaments, així com la contemplació d’unes condicions laborals dignes per als cossos docents i de les persones que treballen al sistema educatiu.

    Així doncs, per tal de seguir aportant en la millora de condicions laborals, educatives i socials per tractar la situació en temps de repunt de contagis, seguim fent les següents propostes:

    - Per facilitar el trencament de la cadena de contagis proposem la protocol·lització d’un registre de mobilitat als centres educatius que afavorisca el rastreig i la traçabilitat.

    - La plantilla sanitària dedicada a l’atenció als centres educatius ha de ser ampliada.

    - La necessitat d’uns serveis de prevenció específics per al personal d’educació ha de ser abordat. Mentre això no s’hi regule, cal ampliar la plantilla dedicada a la Seguretat i Salut Laboral en els centres educatius per poder fer una revisió dels plans de contingència.

    - La participació de la comunitat educativa és clau. Hem d’educar el nostre alumnat a conviure, en primer terme i com eradicar el coronavirus de les nostres vides. Per això i més enllà de l’establiment de l’espai COVID-19 als centres educatius, proposem jornades i tallers educatius durant els primers dies de classe per saber com actuar en cas de contagi, tant en el moment de la detecció com durant la quarantena establerta. Els centres estan acostumats a fer simulacres d’incendi i aquesta proposta seria una espècie de “simulacre COVID-19”.

    - L’important esforç realitzat en la contractació de docents per aquest curs, ha de tindre la continuïtat necessària al llarg del curs, atenent totes les necessitats sobrevingudes, com ara l’activació de cobertura de baixes d’urgència davant les possibles quarantenes que afecten la plantilla d’un mateix centre, però que no signifiquen confinament per a eixe centre o població en concret.

    En definitiva, la FE CCOO PV entén i comparteix la preocupació actual, com a part de la comunitat educativa, davant l’inici de curs en un context difícil degut a la pandèmia. Hem participat en la presa de decisions per un inici de curs més segur i ara cal una atenció continuada davant un escenari canviant. Per això reivindiquem noves mesures i el reforçament de les ja acordades per tal de garantir el dret a l’educació i la salut de tota la comunitat educativa.