Comisiones Obreras del País Valenciano | 5 de abril de 2020

Visita de tres representants del sindicat tunisià UGTT

  CCOO PV col·labora amb el sindicat tunisià UGTT a través de la cooperació internacional en un intercanvi promogut per l'ONGD Assemblea de Cooperació per la Pau.

  12/03/2020.
  Moment de la visita

  Moment de la visita

  En el marc del projecte de cooperació internacional Dignificant el treball de les cures: foment de l’ocupació decent i l’acció col·lectiva de les treballadores de la llar a Tunísia, que l’ONGD Assemblea de Cooperació per la Pau està executant a Tunísia des de l’any 2017, s’ha realitzat un intercanvi internacional a València per posar en comú el treball sindical per enfortir els drets de les dones treballadores de la llar.

  L’intercanvi ha suposat la signatura d’una declaració conjunta de suport a la lluita internacional pels drets de les dones treballadores de la llar entre l’ONGD Assemblea de Cooperació per la Pau, CCOO PV, UGT-PV, el sindicat tunisià, UGTT, i la Generalitat Valenciana. Una declaració que mostra el compromís dels signants per visibilitzar el treball de les cures, demanar la ratificació del Conveni 189 a l’estat espanyol i a Tunísia i abordar en el diàleg social el reconeixement dels drets d’unes dones que han sigut i són motor econòmic invisibilitzat de les nostres societats.

  A més, de la signatura d’aquesta declaració conjunta, en l’intercanvi, en el que ens han visitat tres representants del sindicat tunisià, UGTT, s’ha realitzat una trobada amb la comissió transversal de CCOO PV que treballa específicament per a enfortir els drets de les treballadores de la llar i la incidència perquè es ratifique el Conveni 189 i s’incloga les treballadores de la llar en el règim general de la Seguretat Social. Una comissió formada per les mateixes treballadores de la llar, que actualment en són 350 adherides al sindicat, així com representants de les diverses secretaries del sindicat: de la Secretaria d’Igualtat i Polítiques LGTBI, de la Secretaria d’ocupació i formació, de la Secretaria de migracions, cooperació i moviments socials així com tècniques del Centre d’Informació de Treballadores Migrants (CITE).

  Durant la reunió de treball s’han posat damunt la taula qüestions com la transversalitat del treball que es fa des de el sindicat amb les treballadores de la llar, donat que són, dones (igualtat), molt sovint migrants (migració) que busquen conéixer quins són els seus drets laborals (ocupació i formació). A més, s’ha reflexionat sobre la complexitat de la sindicació de les treballadores de la llar que, molt sovint, no disposen d’una situació regular que els empara. Des del sindicat tunisià, UGTT, s’ha visibilitzat aquesta situació i les representants de CCOO han explicat que la porta d’entrada habitual de les treballadores de la llar al sindicat és la recerca d’informació i assessorament per a regularitzar-se com a ciutadanes a l’estat espanyol.

  Les representants del sindicat tunisià, UGTT, han mostrat també la situació actual de les treballadores de la llar a Tunísia: una situació de desprotecció de dones, majoritàriament migrants i joves, que arriben soles a la ciutat des de les zones rurals. Totes elles són víctimes de violència econòmica però també s’exposen a situacions d’abús psicològic i fins i tot sexual per les famílies que les ocupen. Reben, a més, salaris irrisoris per jornades laborals abusives i una manca de suport legal.

  Este intercanvi suposa el tret d’eixida d’una col·laboració que continuarà en els pròxims anys, donat que el sindicat CCOO-País Valencià i l'ONGD Assemblea de Cooperació per la Pau tenen previst continuar treballant amb el sindicat tunisià, UGTT, en el sector de les treballadores de la llar i també en el reforç dels punts focals que a Tunísia donen suport a les persones migrants que arriben al país del magrebí.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.