Comisiones Obreras del País Valenciano | 17 de enero de 2020

Defensa la teua postura

La contractació temporal de Nadal redueix lleument l'atur

  Per a CCOO PV, la reducció insuficient de l’atur no tapa la persistència d'un mercat laboral cíclic, amb una temporalitat del 90 % i una precarietat laboral creixent. El sindicat denuncia l'empobriment generalitzat dels treballadors i de les treballadores, que troben ocupació en pitjors condicions i no poden desenvolupar els seus projectes de vida.

  03/01/2020.
  Ana Garcia, secretària d'Ocupació de CCOO PV.

  Ana Garcia, secretària d'Ocupació de CCOO PV.

  Pel mes de desembre, l'atur registrat al País Valencià s'ha reduït en 2.943 persones, una disminució del 0,82 % respecte al mes anterior, de manera que el nombre de persones en atur registrades en les oficines del Sepe és de 357.564 persones. Comparat amb el mes de desembre de 2018, el nombre d'aturats ha disminuït en 6.567 aturats, és a dir, una disminució de l’1,80 %.

  Més enllà de la reducció positiva de l’atur, per a CCOO PV ens trobem amb un mercat laboral cíclic, en el qual d'un any a un altre es donen les mateixes pujades i baixades de l'atur registrat, amb una temporalitat alta i rotació elevada d'entrada i eixida al mercat laboral. La secretària d'Ocupació de CCOO PV, Ana García, mostra la seua preocupació per les persones que, malgrat tindre una ocupació, no poden cobrir les seues necessitats bàsiques per no tindre una estabilitat laboral o un salari decent: “El nostre mercat laboral continua transformant ocupació de qualitat en ocupació precària, amb un empobriment generalitzat dels treballadors i de les treballadores, que troben ocupació en pitjors condicions.Parlem de pobresa laboral i pobresa social”.

  Per sectors, l'increment de l'atur registrat en la construcció i la indústria està clarament relacionat amb la fi d'any i la fi de contractacions temporals, mentre que el descens en el sector serveis es relaciona amb el període de vacances, amb l'increment estacional d'activitat en l'activitat comercial i hotelera.

  El total de contractes pel mes de desembre s'han vist reduïts respecte al mes anterior en 20.655, passant 175.426 contractes pel mes de novembre a 154.771 al desembre. Ha disminuït clarament el percentatge de contractes indefinits, que al desembre representaven un 9 % del total de contractes, mentre que al novembre en van ser del 10,8 %.

  CCOO PV destaca que l'any 2019 s'han realitzat 2.094.896 contractes, dels quals 1.876.841 són temporals, per la qual cosa és difícil que els treballadors i les treballadores puguen desenvolupar els seus projectes de vida, emancipar-se o augmentar la natalitat.

  El sindicat urgeix a prendre mesures perquè l'impacte sobre l'ocupació siga major i poder tornar a les taxes d'abans de la crisi. “La classe treballadora està patint el resultat de les reformes laborals i dels ajustos. Per això, reclamem alternatives amb un canvi de model productiu, per l'aposta de l'impuls de sectors que són font generadora d'ocupació de qualitat que puga fer un tomb a la situació actual”, afirma la secretària d'Ocupació de CCOO PV.

  Per sexe, pel mes de desembre hi ha una diferència evident en l'evolució d'atur registrat: el nombre d'homes registrats com a aturats augmenta en 1.203, mentre que el de dones disminueix en 4.146. No obstant això, les dones continuen representant la major part de l'atur registrat (59,1 %, davant del 49,1 % dels homes). D'ací, la importància de mesures que avancen en la igualtat real entre dones i homes que permeten les dones no veure com es trunquen les seues carreres professionals pel fet de ser mares o les cures familiars, “una problemàtica que els repercuteix al llarg de la seua vida laboral i de cara a la futura jubilació”, assenyala Ana García.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.