Comisiones Obreras del País Valenciano | 16 de diciembre de 2019

Defensa la teua postura

Cadena humana per a reclamar #FinançamentJjust

  Centenars de persones han unit avui a València la Delegació de Govern amb les Torres de Serrans. Una cadena humana per a reclamar un finançament autonòmic just, la condonació del deute històric i unes inversions concordes al pes poblacional de la nostra comunitat. La Comissió Per un Finançament Just ha commemorat així el segon aniversari de la gran mobilització unitària de tota la societat valenciana l’any 2017.

  22/11/2019.
  Acte Per un Finançament Just.

  Acte Per un Finançament Just.

  El secretari general de CCOO PV, Arturo Léon, ha manifestat que tots els espanyols i totes les espanyoles tenen els mateixos drets a accedir als serveis públics en condicions d’equitat i a tenir igualtat d’oportunitats, “cosa que no es pot afirmar en aquests moments respecte de la ciutadania valenciana”. León ha fet una crida a Pedro Sánchez i Pablo Iglesias perquè, si aconsegueixen conformar Govern, complisquen amb la modificació del sistema, compensen part del deute acumulat injustament “i que disposem d’un nivell d’inversions concorde al pes poblacional del País Valencià”.

  El secretari d’UGT PV, Ismael Sáez, ha recordat que l’estat del benestar de la ciutadania valenciana i la capacitat de la nostra economia depenen d’un model de finançament autonòmic just. Sáez ha destacat que, amb l’acte d’avui, es vol recuperar el pols del que és una demanda de la societat. “El Govern té l’obligació, i ha assumit el compromís, de presentar una proposta. Tenim una proposta per a debatre-la, que té les bases dels experts de Les Corts Valencianes, que posen negre sobre blanc quina és la realitat de la Comunitat i, per tant, la necessitat que el problema es resolga definitivament”, ha conclòs.

  El president de la CEV, Salvador Navarro, ha destacat que l’empresariat valencià, com a part de la societat civil, està des del primer dia intentant visualitzar aquest problema: “El que volem és que hi haja un Govern estable tan aviat com es puga, que lidere, conjuntament amb l’oposició, aquesta solució”. Navarro ha assenyalat que el nostre deute autonòmic provoca que el Consell no puga invertir en partides dirigides a polítiques dinamitzadores de l’economia i de l’ocupació, com sí ocorre a altres territoris. “Un model de finançament adequat milloraria les perspectives econòmiques de la Comunitat Valenciana”, ha afegit.

  El síndic de Ciudadanos a Les Corts, Toni Cantó, ha declarat que és important que la societat valenciana es mostre unida per una reivindicació tant justa com aquesta: “Tots els espanyols, independentment on residisquen, haurien de tindre els mateixos recursos per a sanitat, educació, dependència, etc. Esperem que si Sánchez aconsegueix formar Govern tinga en compte les nostres reivindicacions”. Cantó ha demanat als partits polítics responsables del sistema de finançament actual que reconduïsquen la situació i que es desmarquen “dels privilegis d’algunes comunitats autònomes, con la basca o la navarra”.

  “Si volem garantir els serveis a les valencianes i als valencians necessitem una reforma del nostre model de finançament”. Així ho ha assenyalat la síndica d’Unides Podem a Les Corts, Naiara Davó, qui ha afirmat que el Govern del Botànic sempre ho ha tingut clar i també ho reivindica al carrer. Ara, amb la conformació del nou Govern central, Davó ha manifestat que demanaran que s’aborde la reforma d’aquest sistema de finançament “per poder construir una Espanya gran, on capiguem totes i on tots els seus territoris puguen donar serveis, en aquest cas als valencians i a les valencians”.

  La coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha insistit que la nostra autonomia té la situació més greu de tot l’Estat espanyol, per això és molt important la mobilització ciutadana “perquè és problema real que afecta al benestar social de la gent, ens afecta a totes i a tots, i per tant, ha d’estar en la primera línea de l’agenda política”. Micó ha destacat que la plataforma ‘Per un Finançament Just’ demostra que la cohesió i la cooperació són una bona forma de reclamar i aconseguir “el nou sistema de finançament, la regularització del deute històric que té l’Estat amb nosaltres i unes inversions justes per als valencians i les valencianes”.

  Per al vicesecretari general de PSPV-PSOE, Manolo Mata, “hem aconseguit trencar la cadena de la invisibilitat i que a la resta d’Espanya sàpiguen que no estem a un ‘Levante feliz’, sinó que estem infrafinançats”. Mata ha recordat que Les Corts ja s’han pronunciat moltes vegades sobre el que vol la societat, i que hi ha un model definit que passa per més quantitat d’IVA, amb impostos especials que recaude la nostra autonomia, “perquè l’Estat espanyol ha d’entendre que la seua carta ha de disminuir perquè les comunitats autònomes puguem mantindre la sanitat, l‘educació i els serveis socials en condicions d’igualtat”.

  Després de la cadena humana, l’acte reivindicatiu ha conclòs amb la lectura del manifest a la plaça dels Furs, per part de representants de la societat civil i de les entitats que donen suport a la campanya: Eva Blasco, presidenta d’EVAP (Associació d’Empresàries i Professionals de València); Xabier Triana, del Consell Valencià de la Joventut; Ana Sánchez, vicepresidenta d'AMIT-MuVal (Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas - Nodo Murcia i Comunidad Valenciana) i Giovanna Ribes, actriu i promotora audiovisual.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.