Comisiones Obreras del País Valenciano | 16 de diciembre de 2019

Defensa la teua postura

CCOO exigeix la conformació del Govern i l'obertura immediata del diàleg social

  • Denuncia els mecanismes empresarials per a no aplicar l’augment de l’SMI, al qual podrien acollir-se prop de 140.000 persones al País Valencià.

Qüestions tan importants com la derogació de part de la reforma laboral, el reforç de la Inspecció de Treball o la intervenció en el nostre model productiu, no es poden dilatar més. CCOO PV ha celebrat una assemblea a València en la qual s'ha presentat la campanya per a informar sobre l’augment de l’SMI.

20/06/2019.
Paco Carbonero, Ana García y Daniel Patiño.

Paco Carbonero, Ana García y Daniel Patiño.

El secretari de Participació Institucional de CCOO, Paco Carbonero, ha exigit aquest matí la ràpida conformació del Govern, ja que no és possible que després d'una legislatura inestable i perduda, se seguisquen dilatant qüestions molt importants per al país: “Li demanem al Govern que òbriga immediatament el diàleg social. Hem de parlar de derogar part de la reforma laboral, ja que hi ha un empobriment de la gent i un aprofitament de l’empresariat, que provoca el frau permanent. Ha d'haver-hi un reforç de la Inspecció de Treball per abordar el gran problema que generen les borses de frau a la Seguretat Social i a la fiscalitat”, ha apuntat el dirigent de CCOO.

Entre els principals reptes que s'han d'abordar, i que CCOO plantejarà, es troben la intervenció en el nostre model productiu, que passa per una gran inversió en R+D+i de prop del 3 % del PIB. Altres qüestions imprescindibles són el canvi climàtic i l'adaptació energètica, l'adaptació de les empreses a la digitalització i la recuperació del Pacte de Toledo.

Així ho ha expressat Carbonero durant la seua participació en l'Assemblea que CCOO PV ha organitzat a València amb delegats i delegades sindicals, en la qual s'ha presentat la campanya de sensibilització sobre la pujada del salari mínim interprofessional ‘Que no te la juguen’. Un SMI que ha tingut enguany l’augment més alt de la història, el 22,3 %, però que en traslladar-lo a la realitat genera situacions de discriminació, focalitzades en dones i joves, que són els qui pateixen les situacions laborals més precàries.

El secretari d'Acció Sindical de CCOO PV, Daniel Patiño, ha denunciat que l’empresariat utilitza mecanismes tramposos i injustos per a no aplicar l’augment: “Intenta compensar i absorbir amb complements que són causals (de nocturnitat, d'antiguitat, etc.) per tant l’augment no s'executa tal com la norma diu”, ha explicat. Entre els sectors que presenten un grau d'incompliment major es troben l'agrari o el treball domèstic. Prop de 140.000 persones serien les potencials beneficiàries d'aquest augment al País Valencià.

La campanya, d'àmbit estatal, ha habilitat l'espai web quenotelajuegen.es, en el qual, a més d'informar, els treballadors i les treballadores podran comprovar, a través d'un simulador, si se'ls està aplicant l’augment correctament. Aquesta iniciativa també preveu la difusió en empreses i centres de treball i posar en coneixement de la Inspecció de Treball qualsevol tipus d'incidències.

Patiño ha destacat que, en contra del que va vaticinar el Banc d'Espanya, l’augment de l’SMI “no destrueix ocupació i serveix com a mecanisme per a combatre l'exclusió social i la pobresa”. L'afiliació a la Seguretat Social en la nostra autonomia s'ha incrementat en comparació dels últims tres anys.

Diàleg social amb el Consell

El secretari d'Acció Sindical de CCOO PV ha explicat les línies d'actuació després de la reunió mantinguda ahir amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en el marc del diàleg social. El sindicat ha elaborat una sèrie de propostes centrades en quatre eixos: ocupació, protecció social, transformació del model econòmic i emergència climàtica. Uns assumptes que està previst que es tracten durant la primera setmana de juliol.

Patiño ha valorat que el diàleg social amb sindicats i patronal siga assumit directament per Presidència de la Generalitat. “Hem d'articular l'Observatori del Treball Decent i la lluita contra l'economia submergida. És inadmissible que al País Valencià seguim mantenint nivells d'economia submergida que, segons les últimes estimacions, s’aproximen al 27 % del PIB”, ha assenyalat.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.