Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 de agosto de 2019

CAMPANYA SMI

Guia per a la prevenció dels riscos laborals durant l'embaràs i la lactància

  La Secretaria de Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO PV, en col·laboració amb l'INVASSAT i la Generalitat Valenciana, ha publicat una guia en la qual es detallen els riscos laborals que poden donar-se en situacions d'embaràs i lactància i que, a més d'afectar a la treballadora, poden suposar riscos per a la seua descendència. Aquesta especial condició requereix extremar l'adopció de mesures preventives.

  20/09/2018.
  Portada publicación

  Portada publicación

  La publicació forma part de les accions previstes dins de la campanya de salut laboral amb perspectiva de gènere #DefensalaTeuaPostura impolsada des del sindicat.

  Determinades condicions de treball poden representar un risc per a les persones treballadores en general, però alguns factors de risc poden afectar de manera particular un grup determinat: les dones embarassades o en període de lactància natural.

  L’exposició en el treball a radiacions, substàncies químiques, fred o calor extrems, vibracions, soroll, agents biològics, postures forçades, manipulació de càrregues, horaris inadequats, estrés i altres condicions de treball poden representar un risc greu per a la salut de la dona embarassada i/o lactant, i la seua descendència.

  Al llarg d’aquesta guia parlarem d’alguns dels riscos més determinants per a les dones embarassades o en període de lactància, com per exemple, algunes activitats físiques, l’adopció de postures forçades o el treball continuat en bipedestació. Però també hi ha altres riscos relacionats amb l’organització del treball, com el treball a torns, o el treball nocturn.

  També s'arrepleguen els riscos de l’exposició a substàncies químiques, i biològiques o els riscos físics com el soroll, les vibracions o les radiacions, poden afectar el desenvolupament normal de l’embaràs o perjudicar la mare en període de lactància natural.

  Aquests riscos laborals poden prevenirse, ja siga eliminant-los o adoptant les mesures preventives per a evitar l’exposició. Aquesta guia pretén servir com a instrument tècnic i sindical per a facilitar l’acció de la representació de Comissions Obreres als centres de traball.

  Índex de continguts

  1. Introducció

  2. Riscos laborals durant l’embaràs i la lactància natural

  2.1 Riscos ergonòmics

  2.2 Riscos per exposició a substàncies i productes químics perillosos. Especial atenció als disruptors endocrins

  2.3 Riscos físics

  2.4 Riscos biològics

  2.5 Riscos psicosocials

  2.6 Riscos de seguretat

  3. Com actuar en l’empresa

  4. Prestació per risc durant l’embaràs o la lactància natural

  5. Dubtes freqüents

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.