Comisiones Obreras del País Valenciano | 25 abril 2024.

Jornades

Estat actual i perspectives de les polítiques migratòries

  • Dimecres 27 de juny, 16 hores, sala d'actes de la seu de CCOO PV [pl. Nàpols i Sicília, 5]

La Secretaria de Moviments Socials, Cooperació i Migracions de CCOO PV, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, organitza una jornada d'anàlisi i reflexió entre diferents persones implicades de l'àmbit polític i social sobre l’estat actual i les perspectives de les polítiques migratòries.

08/06/2018.

URL | Código para insertar

Cartell jornades

Cartell jornades

La presentació de les jornades, prevista a les 16 hores, serà a càrrec de la secretària de Migracions, Cooperació Internacional i Moviments Socials CCOO PV Isabel Barrajón i la primera mesa abordarà l’anàlisi de les polítiques públiques migratòries i protecció internacional.

Les intervencions en aquesta mesa correspondran a la regidora de Migracions, Cooperació al Desenvolupament i Participació, de l’Ajuntament de València, Neus Fábregas;al secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusive, Alberto Ibáñez; a l’advocada de la Comissió Espanyola d'Ajuda a les persones Refugiades del País Valencià (CEAR PV)Hassina Mhamed Khadad i al representant per CCOO en el Consell Econòmic i Social de la Unió Europea,José Antonio Moreno.

A les 18.30 h, la secretària confederal d'Ocupació, Qualificació Professional i Migracions de CCOO, Lola Santillana concretarà les Propostes de CCOO per a la inserció sociolaboral de la població treballadora migrada. Finalment, el secretari general de CCOO PV, Arturo León, s’encarregarà de la clausura de les jornades.

Aquesta iniciativa s'emmarca en el període triat per l'organisme de les Nacions Unides per demanar als governs el compliment dels seus compromisos i obligacions d'acolliment de les persones refugiades. Cada dia, milers de persones es veuen obligades a desplaçar-se per diferents causes. Situacions dramàtiques accentuades per les polítiques injustificades dels estats membres de la Unió Europea.

Davant la falta de vies legals i segures per obtenir asil, moltes persones refugiades han d'emprendre perilloses rutes; desplaçaments sense garanties, en condicions d'inseguretat, de persecució i de prohibicions, conseqüència del blindatge fronterer que ha provocat des de l'any 2000 més de 35.000 persones mortes en el Mediterrani, convertit en una enorme necròpoli. Des de CCOO denunciàrem que tots els governs de la UE, inclòs el Govern d'Espanya, tenen responsabilitat directa en aquestes morts.

D'altra banda, l'anomenada “Llei d'estrangeria” desenvolupada per un reglament, aprovat per Reial decret 557/2011, de 20 d'abril, atresora més defectes que virtuts:

Una legislació sotmesa a les necessitats del mercat, que impossibilita la regularització dels qui es troben en territori espanyol sense autorització fins que han complit i poden demostrar 3 anys de permanència en territori espanyol.

Un marc legal gens flexible amb els qui ja disposen d'autorització per treballar i per als qui en períodes de crisis no preveu evitar la seua irregularitat sobrevinguda.

Una legislació que estableix sancions extremadament desproporcionades per no disposar de “papers”, és a dir, una simple autorització administrativa, com és l'expulsió o la privació de llibertat en un centre d'internament per a estrangers (CIE).

No obstant això, als qui tenen sobrats motius per a eixir del seu país, no els frena ni mur, ni tanca, ni barrera que els faça desistir. Des d'aqueix convenciment, el sindicat reclama polítiques d'immigració destinades a garantir el compliment dels drets fonamentals i la dignitat de les persones, a fi d'evitar situacions d'exclusió social i criminalització, que porten a discursos racistes o xenòfobs; l'anvers i el revers d'una mateixa moneda.

Des de CCOO considerem que són necessàries, urgents i possibles polítiques d'inclusió i acolliment de les persones d'origen immigrant, basades en la igualtat i no discriminació, el reconeixement de la diversitat i l'impuls de la convivència, des dels diferents nivells de competència de les diferents administracions.

 

Documentación asociada
Documentación asociada