Comisiones Obreras del País Valenciano | 16 junio 2025.

SATSE, CCOO, UGT, CSIF, Intersindical Salut i SAE es concentren per a reclamar al president de la Generalitat un gir en la política sanitària

  • Els sindicats de Taula Sectorial de Sanitat exigeixen la dimissió del conseller Marciano Gómez

Els sindicats SATSE, CCOO, UGT, CSIF, INTERSINDICAL SALUT i SAE s'han concentrat hui dilluns, 26 de maig, enfront del Palau de la Generalitat per a reclamar al president, Carlos Mazón, una solució davant de la deterioració de la sanitat pública valenciana i davant la falta de diàleg del conseller de Sanitat, Marciano Gómez.

26/05/2025.
Concentración sanidad pública

Concentración sanidad pública

El personal de la sanitat i la ciutadania porten mesos sent víctimes de la mala gestió d'aquesta Conselleria i desconeixen si el president de la Generalitat és conscient de la deriva que ha pres. “Ens trobem davant una situació insostenible”, han assenyalat els sindicats convocants, “ja que el conseller ha passat d'incomplir els seus compromisos i paralitzar la negociació col·lectiva a demostrar que manca de la capacitat necessària per a gestionar”.

La Conselleria de Sanitat no ha convocat als sindicats a la Taula Sectorial des de fa més de sis mesos -novembre de 2024-, en una situació inèdita i irregular que és reflex de la nul·la voluntat de negociació d'aquesta administració. Quan Gómez va arribar al seu càrrec va realitzar alguns intents de consens en diversos esborranys d'acords i propostes, encara que prompte va quedar clar que pretenia que els sindicats els acceptaren sense al·legacions, sense aportacions i sense ajustos.

En els últims mesos s'han succeït decisions unilaterals, imposicions verticals i un menyspreu sistemàtic al diàleg social que recorden, lamentablement, a etapes superades de la nostra història. La falta de transparència i l'eliminació d'espais de negociació està generant un clima de tensió innecessari i improductiu.

Marciano Gómez confon autoritat amb autoritarisme. La imposició de mesures no pot ser la base d'una política sanitària moderna, participativa i orientada al bé comú. La Conselleria de Sanitat no havia conegut una etapa de tan profunda deterioració en les relacions laborals ni una desconnexió tan evident amb la realitat dels centres de salut i hospitals.

Així, els sindicats exigeixen la convocatòria urgent de la Taula de Negociació, respectant els principis de diàleg, transparència i negociació real. No toleraran que se'ls tracte amb desdeny, i que els drets laborals siguen constantment menyspreats a través de propostes d'acord que, lluny de millorar, només empitjoren la situació.

Les queixes dels sindicats cap al conseller es deuen a diversos aspectes, com l'incompliment dels compromisos següents:

1.- Sanitat revoca la possibilitat d'agafar excedències

La Conselleria de Sanitat ha emés recentment una instrucció que modifica el sistema de gestió de les excedències i ho fa, precisament, quan estan finalitzant els diferents processos selectius de totes les categories professionals.

La limitació de les excedències i els serveis sota un altre règim jurídic, sense oferir una justificació adequada ni alternatives reals, agreuja encara més les dificultats de conciliació dels treballadors i de les treballadores de l'àmbit sanitari.

2.- Negociació de les 35 hores setmanals paralitzada

Els sindicats porten mesos reclamant la implantació de la jornada laboral de 35 hores setmanals segons el que estableix l'acord signat al març del 2023 o, si no, la renegociació dels terminis per a la seua posada en marxa aquest mateix any.

La jornada de 35 hores és de justícia per al personal sanitari, que porta anys arrossegant una sobrecàrrega laboral crònica agreujada per la falta de personal i l'augment de la demanda assistencial.

“Treballem jornades extenuants, amb torns que no permeten la conciliació ni el descans necessari per a cuidar amb qualitat i seguretat”, han expressat els portaveus sindicals. “Per això, reivindiquem les 35 hores com un dret i com una mesura imprescindible per a garantir una atenció digna a la ciutadania”, conclouen.

3.- Processos selectius endarrerits

La Conselleria de Sanitat ha incomplit els terminis establits per a la finalització dels processos selectius, que, segons el que disposa la Llei 20/2021, haurien d'haver completat, a tot tardar, el 31 de desembre de 2024. Aquest retard reiterat reflecteix l'absoluta falta de respecte cap als milers de professionals que esperen una ocupació estable.

Per això, els sindicats exigeixen una planificació clara i precisa sobre les dates de finalització dels processos selectius i una gestió més eficient i responsable dels recursos humans.

4.- Altres temes incomplits són la millora de les agendes, la reducció de llistes d'espera o la posada en marxa de la figura de la infermera escolar, entre altres.

També hi ha altres mesures que estan desmantellant la sanitat pública:

1.- Decret de funcionament d'atenció primària obsolet i malgastador

Una altra iniciativa de la Conselleria que, ara com ara, es manté paralitzada gràcies a la pressió dels sindicats convocants. Aquesta norma suposa un retrocés per a la sanitat pública i no aborda els problemes estructurals de l'atenció primària. Tot al contrari, ja que degrada les condicions laborals del personal sanitari, reduint la seua autonomia i limitant els recursos necessaris per a un treball digne i eficaç.

Aquest Decret imposa un model de gestió autoritari i obsolet, alié a les recomanacions d'organismes nacionals i internacionals, prioritzant retallades i estructures de control innecessàries davant de les vertaderes necessitats assistencials.

Per això, els sindicats reclamen més autonomia organitzativa i capacitat de decisió per als equips, en un entorn de col·laboració interna i amb la ciutadania. A més, d'una atenció primària forta amb el finançament adequat, les plantilles dimensionades a les ràtios de població, el temps suficient per a cada consulta i el respecte als drets de salut laboral de la plantilla.

2.- Decret d'alerta de Salut Pública paralitzat

Els sindicats convocants denunciem la inacceptable demora en la publicació en el DOGV del Decret que regula el sistema d'alerta precoç i resposta ràpida en Salut Pública (SAPRR-CV), la qual cosa impedeix la seua entrada en vigor i retarda de manera injustificable la posada en marxa d'un instrument clau per a la protecció de la Salut Pública. És una eina fonamental davant amenaces sanitàries emergents o possibles catàstrofes.

3.- Un compromís real amb l'atenció sanitària urgent SAMU

El “Pla funcional per a l'atenció urgent”, que també manté paralitzat la Conselleria, suposa el desmantellament del Servei d'Emergències Sanitàries (SES-CV) i l'alentiment dels temps de resposta del servei d'emergències. Aquest Pla pretén que el personal del SAMU deixe de dedicar-se exclusivament a atendre emergències i atenga els pacients de les urgències dels hospitals o passen consulta en els centres de salut més pròxims.

Per tot això, les organitzacions convocants han conclòs: “ens preocupa profundament que el conseller preferisca negar la realitat abans que assumir les seues responsabilitats. Les conseqüències de les seues decisions errònies ja es perceben en l'empitjorament de l'assistència sanitària, l'augment de les llistes d'espera, el descoratjament del personal i la confusió entre els usuaris/àries”.

SATSE, CCOO, UGT, CSIF, INTERSINDICAL SALUT i SAE apel·len al president de la Generalitat com a responsable últim de la sanitat de la Comunitat, i li adverteixen que no dubtaran a convocar totes les mobilitzacions necessàries si la Conselleria de Sanitat persisteix en la seua actitud d'incompliment de compromisos i falta de respecte cap als seus professionals.