Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 marzo 2024.

Cloti Iborra: “Els plans d'igualtat són l'eina sindical per a acabar amb les bretxes de gènere”

    En el marc del 8 de març, CCOO PV presenta el seu informe sobre la situació sociolaboral de les dones al País Valencià en el qual analitza les diferents bretxes de gènere, així com les propostes sindicals per a acabar amb les desigualtats. 

    08/03/2023.
    Assemblea 8M CCOO PV 2023, sindicalistes feministes #ElsPLansIxenBé

    Assemblea 8M CCOO PV 2023, sindicalistes feministes #ElsPLansIxenBé

    La secretària general de CCOO PV, Ana García Alcolea, ha manifestat que les dones pateixen discriminacions en tots els àmbits, també en el laboral. I, malgrat tots els esforços per combatre-les, persisteixen tant en la incorporació, com en la permanència o en l'eixida del món laboral. Tenen majoritàriament contractes a temps parcial, un 26,1 %, mentre que en el cas dels homes és del 7,6 %. La bretxa salarial és d'un 20,10 % i la de les pensions se situa en un 33 %, és a dir, les pensionistes cobren 402 euros menys de mitjana al mes. “Tot això ens porta a reclamar polítiques públiques en matèria de cures, perquè és un rol que ens ha imposat el patriarcat i hem d'avançar en una major corresponsabilitat”, ha assegurat.

    A més, ha advocat per arribar a un Acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva amb la patronal que augmente els salaris. “Hem vist que la bretxa salarial es redueix quan s'incrementa l’SMI i, en general, els salaris. Per tant, ha de continuar havent-hi un compromís de l'Administració i també de les empreses en la lluita per la igualtat”, ha recordat García.

    La secretària de Dones i Igualtat de CCOO PV, Cloti Iborra, ha coincidit a assenyalar que en els últims anys s'han realitzat esforços per a avançar en l'eliminació de les desigualtats de gènere, tant des de l'àmbit legislatiu com en la implementació i l'execució de polítiques públiques, i també, des de la concertació social. En aqueix sentit s'ha referit a una de les eines principals per a combatre les bretxes que són els plans d'igualtat.

    Segons dades extretes del REGCON, el registre de convenis i acords col·lectius del Ministeri de Treball, durant 2022 s'han registrat 719 plans d'igualtat, un increment substantiu si el comparem amb els 241 de l'any anterior. Actualment, són moltes les empreses que es troben immerses en el procés de negociació, per la qual cosa el sindicat espera acabar 2023 amb un avanç significatiu en l'establiment de mesures correctores de la desigualtat en els centres de treball. El marge és ampli, ja que segons el Directori central d'empreses (DIRCE), són aproximadament 2.555 les empreses al País Valencià amb més de 50 persones treballadores en plantilla i que, per tant, tenen l'obligació de disposar de pla.

    Iborra considera prioritari en la negociació dels plans d'igualtat, actuar sobre la feminització de les jornades parcials, la valoració dels llocs de treball amb perspectiva de gènere i revisar la masculinització dels complements salarials. En l'assemblea de delegades i delegats sindicals convocada a València per CCOO PV, s'han presentat algunes de les bones pràctiques negociades en les empreses, com la promoció de la contractació de dones en llocs amb infrarepresentació femenina, una adaptació de les mesures de prevenció i salut laboral amb perspectiva de gènere o la possibilitat de reducció de jornada de manera temporal per estudis acreditats per a afavorir les carreres professionals de les dones. Són només alguns exemples de clàusules laborals que estan contribuint a fer efectiva la igualtat en els centres de treball.