Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

“Cal combatre l’LGTBI-fòbia en els centres de treball amb prevenció, sensibilització i formació”

    CCOO PV ha celebrat aquest mes a Alacant la V Escola Sindical ‘Ana Meluska Cano’, una edició en la qual s'ha analitzat i debatut sobre els possibles enfocaments preventius de l’LGTBI-fòbia en l'àmbit laboral.

    15/12/2022.
    Escola LGTBI de CCOO PV 'Ana Meluska Cano'

    Escola LGTBI de CCOO PV 'Ana Meluska Cano'

    ‘Previndre l’LGTBI-fòbia en el món laboral’ és el títol que ha emmarcat la cinquena edició de l'Escola Sindical ‘Ana Meluska Cano’, que s'ha celebrat els dies 13 i 14 de desembre en la seu de CCOO d'Alacant.

    En la seua inauguració, el secretari de CCOO l'Alacantí-les Marines, Paco García, ha manifestat el compromís del sindicat a combatre l’LGTBI-fòbia en el món laboral, i la secretària general de CCOO PV, Ana García, ha afirmat que CCOO PV, com a agent vertebrador de cohesió social, té l'obligació de vetllar pels drets de les persones LGTBI “i garantir-los una igualtat d'oportunitats real, especialment en el món del treball”.

    La secretària de Dones, Igualtat i Condicions de Treball de CCOO estatal, Carolina Vidal, ha saludat les persones participants en l'Escola i ha apuntat que els drets de les persones LGTBI no poden quedar a les portes dels centres de treball: “Apostem per la diversitat i lluitem per acabar amb qualsevol tipus de discriminació".

    La primera jornada de l'Escola ha estat oberta al públic i les ponències programades s'han emmarcat en l'impacte en la salut laboral de l’LGTBI-fòbia i en la normativa jurídica que hi ha sobre aquest tema. En aquest sentit, Raquel Gómez, tècnica de la Secretaria de Dones, Igualtat i Condicions de Treball de CCOO, ha conceptualitzat el que suposa l’LGTBI-fòbia i ha realitzat un repàs de la normativa aplicable per a combatre-la tant en l'àmbit internacional (ONU, OIT, directives europees d'igualtat de tracte en l'àmbit laboral) com en l'àmbit estatal (Constitució, EBEP, ET), lleis autonòmiques, i posant l'accent principalment en la recent Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació.

    A continuació, ha tingut lloc la taula sobre prevenció de l’LGTBI-fòbia en els centres de treball, des de la salut laboral. La coordinadora de la Secretaria de Salut Laboral de CCOO, Carmen Mancheño, ha definit en què consisteix la salut laboral, què són els riscos psicosocials i com s'avaluen.

    Mancheño ha explicat que per a actuar davant de situacions de discriminació i d’assetjament LGTBI-fòbic és necessari actuar des de la prevenció i identificació, i impulsar les avaluacions de riscos psicosocials i de prevenció d'aquests. Però també sensibilitzant, informant i formant en els centres de treball. Per a l'experta, és prioritària la intervenció de la identificació i l’avaluació de les condicions de treball, incidint especialment en la protecció de les persones LGTBI, a més d'establir protocols de vigilància, d’elaboració de sancions, etc.

    Per la seua banda, el tècnic de prevenció i membre del Grup d’Acció LGTBI de CCOO PV, Alberto Martínez, s'ha centrat a explicar l'estructura i el contingut del ‘Protocol davant l’assetjament per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere i/o l’expressió de gènere’, un document elaborat per la Secretaria de Dona i Polítiques d’Igualtat de CCOO PV l'any 2015, amb la col·laboració del Grup d’Acció LGTBI CCOO PV.

    L'Escola ha dedicat un espai a la realització d'un taller sobre com actuar en cas d'assetjament per orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere. En aquest, Kristal Calvo, coordinadora del Grup d’Acció LGTBI, ha presentat un cas real de transfòbia en l'àmbit laboral i ha explicat com s'aplicaria el ‘Protocol davant l’assetjament per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere i/o l’expressió de gènere’ de CCOO PV en aquest cas concret.

    A la vesprada, ha tingut lloc la taula redona ‘Previndre l’LGTBI-fòbia en els centres de treball i en la societat’. José de Lamo, director general d’Igualtat en la Diversitat de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha aportat idees de com afrontar l’LGTBI-fòbia des de l'àmbit institucional i polític. A més, ha valorat les polítiques públiques del Govern del Botànic per a combatre qualsevol tipus de discriminació cap a les persones LGTBI, “un treball en xarxa amb els sindicats i les entitats socials, perquè queda molt encara per avançar”.

    Durant la taula s'ha projectat el curt elaborat per a l'Escola, en el qual s'escenifica una situació de transfòbia en l'àmbit laboral.

    També han estat presents representants d'entitats LGTBI de la província d'Alacant: Diversitat, Entendemos Alacant, Ponts d’Igualtat, LGTBI Mariola, Grup d’Acció LGTBI CCOO PV. Les organitzacions han destacat la importància en l'àmbit laboral d'actuar conjuntament amb sindicats, administracions públiques i empreses per a combatre l’LGTBI-fòbia. En la societat es dediquen a formar, sensibilitzar a la societat i a denunciar davant els organismes corresponents les agressions LGTBI-fòbiques. En definitiva, contribuir que estiguem en una societat més inclusiva i igualitària, on no hi haja ni discriminació ni assetjament per ser una persona LGTBI.

    Conclusions i treball sindical

    En la segona jornada del dia 14, l'Escola ha fet un treball intern, no obert al públic, que ha comptat amb l'assistència d'activistes del Grup d’Acció LGTBI de CCOO PV i de responsables d'igualtat del sindicat. En la sessió s'ha avaluat el desenvolupament de l'Escola respecte als objectius proposats i s'ha conclòs que aquests s'han complit i que serà convenient continuar treballant en aquesta línia, especialment en matèria de salut laboral.

    En CCOO està previst conformar un grup de treball entre activistes i responsables de les secretaries d'Igualtat i de Salut Laboral. Del fruit d'aquest treball conjunt, des de CCOO PV reprendrem la col·laboració amb Salut Laboral.

    Les ponències de l'Escola han ajudat a conéixer el marc jurídic en l'àmbit nacional i internacional de l’LGTBI-fòbia, i, des de la salut laboral, com podríem abordar-la. Amb el grup de treball que es va obrir, amb els resultats i les conclusions, més els coneixements adquirits, CCOO PV estudiarà com intervindre en els centres de treball per sensibilitzar, previndre i actuar.

    També s'ha reflexionat sobre la importància de la formació i la sensibilització del nostre actiu sindical. S'ha valorat la formació específica que hi ha en l'itinerari de formació sindical que s'ofereix a les organitzacions, i s'ha acordat actualitzar-la, així com revisar el Protocol de CCOO PV, d’acord amb la recent normativa aprovada, per a introduir-hi canvis.