Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

CCOO PV reconeix el pas endavant que ha fet l’Administració valenciana per a garantir els drets lingüístics

    Des del sindicat valoren l’acord de les conselleries d’Educació i Justícia al voltant del requisit lingüístic en l’accés a la funció pública valenciana, fruit d’un consens entre diferents administracions i sensibilitats polítiques, dins d’un marc compartit.

    29/11/2022.
    Palau de la Generalitat.

    Palau de la Generalitat.

    Aquest pacte significa que a partir d’ara caldrà acreditar la competència lingüística en valencià per accedir a la funció pública autonòmica i local; s’acaba així amb un greuge cap als valencianoparlants quan, en moltes ocasions, s’adreçaven a l’Administració.

    “Allò que realment ens preocupa és l’ús social del valencià i que els valencians i les valencianes tinguem garantits tots els nostres drets lingüístics”, ha manifestat Santi Mateu, secretari de Cultura, Política Lingüística i Educativa i Fundacions de CCOO PV. Considera el responsable sindical que era necessari que l’Administració tutelara de manera eficient aqueixos drets i, amb l’acord d’ahir, “es fa camí i se supera un temps neguitós d’absència d’exigència”.

    Des de CCOO PV s’ha defensat que el funcionariat de l’Administració pública valenciana ha de ser competent en les dues llengües oficials del País Valencià i garantir d’aquesta manera, que tota la ciutadania valenciana poguera ser atesa en la llengua amb què s’adrece a l’Administració, que no fora causa de discriminació i que es poguera oferir un servei públic de qualitat. CCOO PV considera que el reglament que regularà l’acreditació de la competència lingüística serà una eina per a garantir eficaçment el dret a relacionar-se amb l’Administració en les dues llengües oficials i conseqüent amb els principis inspiradors de la Llei de la Funció Pública.

    CCOO PV també remarca de l’acord l’homologació dels nivells B2 i C1 a través de l’assignatura de Valencià. S’acaba així amb la incoherència d’haver de fer exàmens a banda per corroborar un nivell de valencià, quan durant la vida acadèmica ja s’ha demostrat l’aptitud en l’idioma. El sindicat aplaudeix aquesta opció, ja que facilitarà el camí a les futures persones opositores.

    Pel que fa al contingut del text, el sindicat entén que respecta els punts que es van negociar entre organitzacions sindicals i socials, que estaria marcat per la concordança de titulacions exigides per a les categories i els cossos. “En el seu moment consideràvem que era important que el requisit haguera d’atendre les funcions i característiques del desenvolupament dels llocs de treball, i que es poguera modular i graduar el nivell de coneixement a exigir, i això s’hi ha respectat”, ha destacat Mateu. Finalment, ha valorat que el requisit és un pas endavant per aconseguir la normalització social del valencià i ha reiterat “el compromís del sindicat amb la nostra llengua”.