Comisiones Obreras del País Valenciano | 25 abril 2024.

Un espai de trobada i d’aprenentatge per continuar lluitant per la joventut treballadora del País Valencià

    Joves de CCOO PV ha dut a terme la XXI Escola de Joves Sindicalistes Isidro Llopis, que s’ha celebrat a Benicàssim. L’ocupació en les plataformes digitals, l’habitatge, la igualtat o la representació en les empreses han sigut els principals desafiaments que s’han abordat en aquest espai de formació i debat.

    19/10/2022.
    XXI Escola de Joves Sindicalistes Isidro Llopis de CCOO PV

    XXI Escola de Joves Sindicalistes Isidro Llopis de CCOO PV

    Els passats dies 15 i 16 d'octubre es va celebrar la XXI Escola de Joves Sindicalistes Isidro Llopis de CCOO PV en l'Alberg Argentina de Benicàssim. Hi van assistir unes 50 persones joves de tot el País Valencià i de diferents sectors, moltes de les quals són representants dels treballadors i de les treballadores.

    Durant la trobada, es va analitzar quins són els reptes als quals ens enfrontem com a joventut treballadora i com a joves sindicalistes. Per això, s’hi van tractar temes que van des de les plataformes digitals, a l'habitatge o l'organització en els centres de treball.

    La inauguració de l'Escola va estar a càrrec de Rocío Pascual, secretària de Joventut i Noves Realitats de CCOO PV, i d'Ana García, secretària general de CCOO PV. Ambdues hi van destacar la importància d'obrir aquests espais de formació i debat, per a després poder anar als centres de treball, als territoris i a les meses del diàleg social amb una visió molt més àmplia. A més, hi van ressaltar la part sociopolítica de CCOO, que es tractaria de manera transversal durant tota l'Escola.

    Per a la primera taula, ‘Noves realitats del treball. Plataformes digitals’, es va comptar amb Franz Morales, responsable d'atenció als treballadors i a les treballadores de plataformes de la Secretaria de Noves Realitats del Treball de CCOO de Catalunya. Més enllà de les riders i els riders, són moltes les activitats que es realitzen a través de plataformes digitals: traductors/es, cuidadors/es, netejadors/es, dissenyadors/es gràfics/iques, etc. L'objectiu ha de ser governar la tecnologia des del sindicalisme perquè millore la nostra vida i no l'empitjore pel mal ús que en fan moltes empreses.

    La taula següent ‘El dret a l'habitatge. Anàlisi i propostes’ estava formada per Albert Noguera, director de la càtedra d’Habitatge de la UV; Cristina Martínez, presidenta del Consell Valencià de la Joventut i Ana Belén Montero, secretària de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO PV. S’hi va fer un repàs del que significa l'habitatge com un dret i no com un bé de mercat, s’hi van analitzar els problemes d'accés a l'habitatge per part de la joventut i les dificultats per a emancipar-se, i s’hi va debatre sobre el paper de CCOO en la lluita per un habitatge digne i en les polítiques públiques en aquesta matèria.

    Posteriorment, s’hi van realitzar tres tallers: ‘Sindicat sociopolític’ a càrrec de Javier Pueyo, adjunt de la Secretaria d'Estudis i Formació Sindical de CCOO; ‘Plans d'igualtat i perspectiva de gènere’ a càrrec de Cristina Ochando, adjunta de la Secretaria de Dones i Igualtat de CCOO PV; i ‘Sindicalisme per a la transformació global’ a càrrec de Luis Monge, de la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO PV.

    Experiències sindicals

    La segona jornada va començar amb un ‘Panell d'experiències’ en el qual van participar tres responsables de joventut: Jairo Salcedo, de la FSC PV; Andrea Méndez, d'Indústria PV; i Gabriel Hernández, de Comarques de l'Interior. Va ser un panell molt interessant en el qual cada persona intervinent va relatar la seua experiència personal des del moment en el qual coneixen el sindicat i fins a acabar convertint-se en representants dels treballadors i de les treballadores en els seus respectius centres de treball.

    Després es passà a la taula de Pilkington en Lluita, en la qual Rubén López, president del Comité d'Empresa de Pilkington des de 2007, va contar la seua experiència i la dels seus companys i companyes quan l'empresa va amenaçar amb acomiadar més de 100 persones. La plantilla de Pilkington ha hagut de lluitar diverses vegades en l'última dècada per defensar els seus llocs de treball, i escoltar el testimoni de Rubén va ser molt interessant per aprendre de tots els passos que van fer, molts d'aquests molt difícils.

    La clausura de l'Escola va estar protagonitzada per Albert Fernández, secretari general de CCOO Comarques del Nord, que va posar l'accent en la importància que les persones joves contribuïsquen a fer territori, a lluitar contra la despoblació de les zones rurals i a generar un relleu per al sindicalisme i per a CCOO. I d'altra banda, Adrià Junyent, secretari de Joventut de CCOO, va fer un repàs de tots els reptes sindicals, com la situació de l'Estatut de les pràctiques no laborals, i va animar a continuar treballant per lluitar per unes millors condicions laborals i millors condicions de vida per a la joventut i per a tota la classe treballadora.