Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

Jornada sobre eutanàsia en la seu de CCOO a Alacant

Presentació de la guia “Drets al final de la vida”

    La convocatòria s'emmarca en el Conveni de col·laboració entre Comissions Obreres del País Valencià i l'Associació Dret a Morir Dignament. L'acte, celebrat en la seu de CCOO l'Alacantí-les Marines, ha comptat amb les intervencions de la secretària de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO PV, Ana Belén Montero, de la presidenta de l'Associació DMD Maria José Alemany i de Marisa Velasco, membre de DMD i la presentació d’Arancha Luque, resonsable de Polítiques d'Igualtat i Formació de CCOO l’Alacantí-les Marines.

    14/06/2022.
    D'esquerra a dreta Arancha Luque, Marisa Velasco, Ana Belén Montero i M. José Alemany

    D'esquerra a dreta Arancha Luque, Marisa Velasco, Ana Belén Montero i M. José Alemany

    Ambdues entitats han instat a l'Administració a “garantir el compliment de tots els drets que recull la normativa en matèria de mort digna, ja siga en cures pal·liatives com en la correcta aplicació de l'eutanàsia, des del màxim respecte a la persona, els seus desitjos i conviccions”.

    En la jornada s'ha presentat la guia “Drets al final de la vida”, elaborada entre ambdues organitzacions, que pretén ser una eina d'informació sobre el que es preveu en la legislació vigent respecte als drets en l'última etapa de la vida. A més, s'ha fet balanç del recorregut i la implementació de la Llei orgànica 3/2021 de 24 de març, de regulació de l'eutanàsia (LORE), que just aquest mes de juny fa un any de la seua entrada en vigor.

    En aquest sentit, s'ha destacat la dificultat per a poder avaluar la posada en marxa de l'aplicació de la Llei a causa de la falta de transparència de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que no ha satisfet les sol·licituds d'informació realitzades per part de l'Associació DMD.

    Ambdues organitzacions han reivindicat la necessitat que l'Administració faça públiques les dades des de l'inici de l'aprovació de la Llei i facilite la informació respecte als drets adquirits tant a la ciutadania, que és el seu titular, com al personal sanitari encarregat de portar-los a bon terme. Per aquesta raó, aquesta guia també pretén ser un toc d'atenció a les institucions perquè es comprometen a una difusió efectiva.

    A tall d'exemple, és especialment significatiu que només un 0,5 % de la població haja registrat el document de voluntats anticipades, la qual cosa és una de les raons per les quals moltes persones encara moren amb dolors innecessaris o després d'una agonia massa llarga.

    En paraules de Maria José Alemany “La pàgina web de la Conselleria ha publicat una informació molt bàsica, que en la majoria de les ocasions obliga les persones interessades a aconseguir-la trucant al telèfon de l'Associació DMD per poder exercir el seu dret a sol·licitar una mort digna”.

    D'igual manera, Ana Belén Montero ha afirmat que “és fonamental assegurar tan prompte com es puga la formació i les eines adequades al personal sanitari per a la bona pràctica professional en el procés de la mort. Atendre les necessitats i opinions del personal sanitari implicat és la millor garantia de respecte als drets de les persones en aquesta etapa final” afirma.

    A més, per garantir la correcta aplicació dels drets de les persones en l'última etapa de les seues vides és necessari continuar incrementant el nombre de professionals sanitaris. Aquest increment és clau en atenció primària, perquè puguen intervindre en els mateixos domicilis de les persones que necessiten rebre atenció.

    L'Associació DMD també ha reivindicat “que les unitats especialitzades en cures pal·liatives arriben a tota la població, independentment de l'àmbit geogràfic al qual pertanguen”. Aquesta mateixa organització considera que és fals el debat que contraposa les cures pal·liatives amb l'eutanàsia. “Són aspectes complementaris de l'atenció a les persones en el final de la vida” han conclòs.

    Per la seua banda CCOO PV ha apuntat com a essencial que es garantisca una cobertura de l'atenció domiciliària en cures pal·liatives des de l'equip d'atenció primària i les unitats d'hospitalització a domicili, en tota la seua amplitud horària, de dilluns a diumenge. El sindicat insta a adoptar les mesures organitzatives necessàries i a dotar els centres dels recursos necessaris per a evitar mancances en una àrea tan sensible com les cures pal·liatives.