Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

Marcelino Camacho i la lluita obrera

    El Sindicat Intercomarcal de Pensionistes de CCOO del Vinalopó-Baix Segura, en coordinació amb la Secretaria de Cultura del País Valencià i la Unió Intecomarcal de CCOO, i amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Elx, ha organitzat una exposició, anomenada “El segle de Marcelino Camacho. El segle del treball i els drets”.

    27/05/2022.
    Presentació a càrrec de Lupe Arana

    Presentació a càrrec de Lupe Arana

    L'acte és realitzà al claustre de l'antic convent de les Clarisses, al Passeig de les Eres de Santa Llúcia, des del 25 de maig al 8 de juny de 2022. L'acte d'inauguració es va celebrar el dimecres 25 de maig, a les 19 hores, amb una assistència propera al centenar de persones, entre elles el nostre secretari general de Pensionistes del PV i altres companys de València, i amb les intervencions següents:

    En primer lloc va intervenir la companya Lupe Arana, secretària general del Sindicat de Pensionistes de CCOO del Vinalopó-Baix Segura. Després de saludar els assistents va recordar, en primer lloc, que aquell dia es commemorava l’assassinat cruel, perpetrat per l'aviació italiana feixista, a les ordres del general colpista Franco en plena Guerra Civil, bombardejant la ciutat d'Alacant i, en concret, l'edifici del seu Mercat Central, en hores de més afluència, on es comptabilitzaren més de 300 víctimes mortals a causa d'això, la qual cosa constituiria tot un crim de guerra impune als seus causants. Es va aprovar un minut de silenci en record de les víctimes. A continuació, va agrair el suport dels companys del sindicat així com a l'Ajuntament per la cessió del local i l’organització i va presentar els intervinents següents:

    Carlos González, alcalde de l'Ajuntament d'Elx, qui va mostrar la seua satisfacció per haver estat convidat a l'acte, va saludar els assistents i va reconéixer la gran lluita que, a favor de la democràcia i els drets sindicals, va suposar la vida de Marcelino Camacho, exemple d'honestedat i de coherència. Va saludar l'exemple que va suposar la seua lluita i es va estendre a aplaudir el paper de les CCOO, des dels inicis, com un motor fonamental per al canvi polític a Espanya. Va dignificar la militància comunista de Marcelino així com la de tants altres militants del PCE, sobretot en moments en què s'observa tanta regressió i qüestionament ideològic.

    A continuació hi va intervenir Antonio Montalbán, exsecretari general de la Confederació Sindical de CCOO del País Valencià. Va fer un discurs molt emotiu, va recordar les seues lluites amb Marcelino Camacho, el procés de creació de les CCOO en l’àmbit estatal, com van recollir i millorar l'herència d'UGT i de CNT que havien estat protagonistes fins a la Guerra Civil, com es van infiltrar en el Sindicat Vertical per utilitzar-lo i destruir-lo des de dins. Va parlar de la dificultat de la lluita en plena dictadura franquista, de la repressió, va esmentar la seua pròpia experiència personal, la seua detenció i tortures, així com la de familiars i companys, etc. Va reivindicar el paper dels sindicats com a instruments imprescindibles per a transformar la societat i va animar a seguir la lluita.

    I, finalment, Carmen Palomar, secretària general de la Unió Intercomarcal i primera dona que la dirigeix, va intervenir dient que encara que ella, per raons d'edat, no va conéixer aquella època, li imposa molt respecte aquesta, reconeixent la lluita de totes aquelles persones que van defensar el canvi d’un règim dictatorial a un democràtic com l’actual. Va ressaltar, especialment, la tasca de les dones, tant de les que combatien directament com aquelles altres, esposes, filles, mares, etc. que, en moments de repressió, es van haver de fer càrrec de tirar endavant les seues famílies.

    Després d’aquestes paraules, es va fer una visita a l’exposició, amb fotografies d’assistents amb els intervinents, comentaris, etc. i es va donar per finalitzada la inauguració.