Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

El 57,9 % de la contractació a l'abril a Alacant va ser indefinida

    El millor començament d'any des d'abans de la crisi de 2008. Alacant presenta les millors dades d'atur a l'abril de tot el País Valencià, la qual cosa mostra que aquesta província tenia més ocupació a recuperar atés el fort impacte de la crisi covid per com de precària era aquesta

    04/05/2022.
    Capçalera manifestació Primer de Maig

    Capçalera manifestació Primer de Maig

    Nou mes de descens de l'atur i van sis seguits. És, a més, el millor començament d'any per a l'atur registrat des d'abans, fins i tot de la crisi de 2008. Sens dubte, la reforma laboral, l'escut social i les mesures per a resoldre la crisi provocada per les mesures contra la pandèmia estan donant resultats més que positius. La recuperació de l'activitat i de l'ocupació ens confirma el que ja avançàrem: l'atur produït per la covid era conjuntural i les mesures, acordades en el diàleg social estan mostrant la seua eficàcia. No obstant això, encara arrosseguem una desocupació que costarà més resoldre i que té a veure amb la crisi financera de 2008 i les pèssimes mesures per a l'ocupació i la seua qualitat que va adoptar el Govern del PP amb la reforma del 2012 i que va fer pagar a la ciutadania un mal en el sistema econòmic que no s'havia gestat en l'ocupació sinó en el fracàs del mateix sistema financer. De fet, amb les bones dades d'aquest abril, encara arrosseguem un augment de 60.631 persones més en atur registrat que l’any 2007.

    És molt cridanera la dada de contractació. S'han signat més contractes indefinits que temporals. De fet el 57,9 % del total de contractació ha sigut indefinida. En dades acumulades des de gener, els indefinits suposen el 34,8 % del total de la contractació: des que va entrar en vigor la nova reforma laboral, un de cada tres contractes signats ha sigut indefinit. El mercat laboral està adaptant-se al nou marc normatiu i la contractació s'està ajustant a la realitat del mercat productiu.

    Tornant a les dades de l'atur crònic, cal assenyalar, que en el primer trimestre de l'any les persones amb més d'un any en situació d'atur registrat suposaven el 57,3 % del total (el 64 % d'aquestes, dones) i amb més de dos anys el 43,8 % (de les quals dones el 65,5 %). L'atur de llarga i molt llarga durada està descontrolat i té, una vegada més, rostre de dona. Són necessaris plans específics que impedisquen que una persona es cronifique en les llistes de l’atur. Un any, i més dos, en desocupació és la mostra del fracàs de les polítiques d'atenció a persones que busquen treball, la conversió de les “oficines de l'atur” en “oficines d'ocupació” segueix sense produir-se.

    La mitjana d'afiliació a la Seguretat Social s'incrementa tant en còmput mensual com anual i s’acosta a les set-centes mil persones afiliades (696.435). Més ocupació i en millors condicions; sens dubte, el diàleg social amb un ministeri favorable a l'ocupació digna dona bons fruits. En aquest tema seria oportú assenyalar la necessitat de reforçar la plantilla de la Seguretat Social i de les oficines del LABORA. L'Administració ha de respondre a aquest augment de l'activitat amb una dotació de recursos major que passa per augmentar les plantilles, el contrari seria mantindre una sobrecàrrega laboral que afecta la qualitat del servei i aombra les bones dades en matèria d'ocupació.

    Alacant presenta les millors dades d'atur a l'abril de tot el País Valencià, la qual cosa mostra que aquesta província tenia més ocupació que recuperar atés el fort impacte de la crisi covid per com de precària era aquesta. Com sempre, el sector serveis és el que més atur retalla i més contractació registra (acapara el 71,2 % de la contractació a l'abril); la dependència d'aquest sector és una feblesa que ha de ser resolta de manera immediata. A més, cal insistir a millorar les condicions de les persones afiliades al sistema de treballadores de la llar que ha registrat una millora mínima aquest mes respecte a març (+5); és clau acabar de regular aquest sector, equiparar-lo al règim general, com marca el Conveni 189 OIT, perquè s'incorporen aquestes treballadores a l'ocupació digna.

    Com ja va avançar Paco García, secretari general de CCOO l'Alacantí-les Marines, el passat Primer de Maig “Farà falta més que un Pacte de rendes que garantisca la recuperació de l'actual pèrdua de poder adquisitiu que suporten els salaris i la gent més vulnerable si s'ha de jutjar pels rècords de facturació i beneficis de tots els balanços i sectors (energètic, financer, comerç, indústria).