Comisiones Obreras del País Valenciano | 25 abril 2024.

“No tolerem cap violència cap a les dones ni la violència vicària i per això som ací, hi som i hi serem”

    La Coordinadora Feminista de València ha manifestat la seua condemna pels assassinats masclistes, que eleven a 1.311 les dones assassinades entre 2004 i 2022. Durant l’any 2022, portem ja 22 dones assassinades, 2 en investigació i 1 criatura assassinada.

    05/05/2022.
    Concentració a la plaça de l'Ajuntament de València.

    Concentració a la plaça de l'Ajuntament de València.

    La Coordinadora Feminista de València ha convocat la concentració de condemna per les violències masclistes de cada primer dimecres de mes. En aquesta ocasió, el manifest ha anomenat la dona a la qual recentment s’ha intentat assassinar a Sueca, a qui prèviament se l’ha apallissada, a qui s’ha agredit sexualment i de qui s’ha abusat sexualment de la seua filla.

    Són milers les agressions i els abusos sexuals que pateixen les dones diàriament arreu del món, també al nostre país, i no és anecdòtic ni extraordinari, malauradament. Segons la secretària de Dones i Igualtat de CCOO PV, Cloti Iborra, que ha llegit el manifest, la precarietat afavoreix aquesta situació per la vulnerabilitat a què exposa les dones “i totes sabem que la precarietat té rostre de dona”.

    El manifest ha recordat les dones assassinades, les agredides, les prostituïdes, les violentades, les assetjades i les precaritzades. “No tolerem cap violència cap a les dones ni la violència vicària i per això som ací, hi som i hi serem. Som la Coordinadora Feminista de València i per totes elles som ací”.

    També ha destacat que són les dones i les criatures les més vulnerables a les guerres i en les situacions de crisis. “Temem que a la guerra d’Ucraïna el que s’està coneixent ara sobre violacions i atrocitats comeses contra les dones, sols siga la punta de l’iceberg. Tampoc oblidem les companyes feministes amenaçades i perseguides a altres indrets del món, com ara Nicaragua, Colòmbia, Afganistan i tants altres”.

    Iborra ha recordat la recent celebració del Primer de Maig, dia de la classe treballadora, i per això ha anomenat les violències que patim les dones al món laboral, en forma d’assetjament, en forma de precarietat i de discriminació.

    “Les dones patim diferents bretxes, començant perquè som més les dones en edat de treballar que homes; en canvi, som menys les que treballem, som les dones també les que patim més l’atur, la temporalitat i la parcialitat”, ha denunciat.

    Aquestes i unes altres bretxes conflueixen en la bretxa salarial, que segons les darreres dades disponibles (Enquesta anual d’estructura salarial de 2019) hi ha una diferència entre dones i homes de més de 5.185 euros, un 21,2 % cobren més els homes que les dones i això es trasllada a les pensions on aquesta bretxa augmenta, i on les dones valencianes han cobrat un 33,6 % menys de pensió de mitjana mensual que els homes.

    Finalment, el manifest ha mencionat les treballadores de la llar, a qui recentment un tribunal europeu ha reconegut que estaven sent discriminades i ha manat al Govern espanyol que regule tot el que siga necessari perquè pugen accedir a la prestació per atur. "Són companyes que han de tindre els mateixos drets que la resta de la classe treballadora i que no els tenen".

    El manifest ha exigit:

    - Recursos i voluntat política per a acabar amb totes les violències contra les dones i per a atendre a les dones que n’han sigut víctimes.

    - El desenvolupament i la implementació del Conveni d'Istanbul i el compliment de les recomanacions de la CEDAW, a més de la reforma de les lleis perquè estiguen arreplegades totes les formes de violència contra les dones.

    - L’eliminació de les bretxes de gènere i la implementació dels plans d’igualtat als centres de treball.

    - L’eliminació dels assetjaments sexuals i per raó de sexe i la protecció efectiva davant d’aquests assetjaments.

    - Els mateixos drets per a les treballadores de la llar que per a la resta de la classe treballadora i que es ratifique JA! el Conveni 189 de l’OIT.

    La Coordinadora Feminista de València proclama:

    - Que volem córrer, volem ballar, volem sortir, volem omplir els carrers, volem igualtat i drets, volem cridar ben fort que no tenim por i que no ens callaran... (córrer sense por i no córrer per por).

    - Que volem treballar sense ser assetjades, que volem treballs dignes, amb salaris i condicions de treball dignes, on se’ns respecte i se’ns hi considere.

    - Que seguim i continuarem denunciant i recordant que la violència és responsabilitat de qui l'exerceix i no de qui la pateix.

    - Que les dones i les organitzacions de dones feministes són referents de voluntat i d’acció política per a la llibertat, la vida, l'equitat, la pau i la sostenibilitat.Que la revolució serà feminista o no serà.

    “Per això, hem d'estar les unes al costat de les altres practicant la sororitat, l'autoorganització, l'apoderament i l'autodefensa feminista, cridant ‘prou a les violències masclistes’, lluitant per aconseguir eixa societat igualitària, justa, solidària, sostenible i lliure de violències que volem i per la qual lluitem”, ha conclòs Cloti Iborra.

    Companyes, cridem per totes vosaltres! Ens volem vives, lliures i unides!

    #NI UNA MENYS #ENS VOLEM VIVES #ENS VOLEM LLIURES