Comisiones Obreras del País Valenciano | 25 abril 2024.

Ocupació en positiu per començar aquest 2022

    Les millores en el mercat laboral influeixen positivament en el mercat productiu. És necessari seguir en aqueixa línia i consolidar un pacte salarial en positiu. Les dades mostren que els criteris de l’EPA per a considerar una persona "aturada" estan invisibilitzant un bon nombre de demandants, sobretot, dones. Cosa que ha de ser valorada i corregida tan prompte com es puga.

    28/04/2022.
    Amb els sindicats, el treball és més segur.

    Amb els sindicats, el treball és més segur.

    Dades positives en la primera EPA d'enguany quan es compleixen dos anys de la declaració de la pandèmia i l'adopció de fortes mesures sanitàries que van impactar de manera molt rellevant en el mercat de treball. Encara que aquest primer trimestre de l'any sol mostrar dades negatives d'ocupació respecte a l'últim trimestre de l'any anterior, registrem avui un augment important en còmput trimestral (+34.000 persones ocupades) i més important en còmput anual (+78.400). La situació deixa Alacant amb la major xifra de persones ocupades en un primer trimestre des que hi ha dades disponibles en la web de l'INE (any 2002); només el primer trimestre de 2008, amb 786.600 persones ocupades, s'acosta a la xifra actual. Aquesta dada, recupera la línia de millora anual de l'ocupació que, excepte l'any passat per la pandèmia, porta un progrés positiu des de 2013.

    Hi ha dues conclusions importants, la primera que es recupera l'ocupació a mesura que es recupera l'activitat normal després de les limitacions per les mesures sanitàries, i, segona, que l’augment de l’SMI i la reforma laboral, malgrat els presagis dels endevins, no influeixen negativament en l'ocupació (més aviat seria al contrari en augmentar la capacitat de despesa de les famílies).

    Les dades d'atur mereixen una anàlisi més profunda ja que, com és la norma, la dada d'atur de l'INE, pels condicionants que imposa en l'enquesta, deixa un bon nombre de persones disponibles per a treballar fora del còmput i les classifica com a “inactives”. Així, cal celebrar el descens de l'atur trimestral (-34.900 persones) en una quantitat molt superior a la que se sol donar en aquest trimestre. La dada més cridanera s'aprecia en el descens de dones en situació d'atur (també, encara que en menor quantia, en el d'ocupades) que es dispara fins a una reducció de 32.500 dones. Aquesta reducció situa el nombre de dones en atur per davall del d'homes, la qual cosa requereix d'una explicació, sobretot tenint en compte que, només el nombre de persones en atur registrat a Alacant a final de març passat és de 149.531, 60.084 homes i 89.447 dones. És obvi que no és comparable, directament, una estadística (l’EPA) i dades concretes (LABORA), en realitat, l’EPA hauria de mostrar les dades del LABORA més els d'aquelles persones que busquen treball sense constar en les llistes de les oficines públiques d'ocupació. No obstant això, ens serveix per a dimensionar la quantitat de persones sense ocupació i disponibles per a treballar que, en lloc de figurar en l'apartat “aturats/ades” de l’EPA, es registren en “inactius/ives”. En el cas de les dones cal concloure que hi ha moltes dones sense treball i disponibles per a incorporar-se al mercat laboral que figuren com a “inactives” i que aparega una quantitat de dones en atur inferior que la d'homes només indica un miratge a causa dels ajustos estadístics i a la recuperació de l'ús de les dones que tant va patir al principi de la pandèmia en tractar-se d'una ocupació més precària que no va arribar a entrar, com haguera sigut lògic, en els ERTO.

    En resum, el que ens mostra aquesta EPA és que s'està reajustant el mercat laboral després de la pandèmia i la situació d'atur i ocupació es va semblant, a poc a poc, a la que hi havia abans de l'aturada de l'activitat per la pandèmia. En concret, en el còmput de persones en atur, encara no s'ha arribat a recuperar la xifra del primer trimestre de 2020 que era inferior en 3.000 persones a l'actual.

    Que les dades d'ocupació van millorant és una cosa que es pot comprovar per l'evolució de les dades que ofereix, cada mes, el LABORA, i que mostren una millora gradual de l'activitat (fins a març, van cinc mesos seguits de retallada de l'atur registrat), per la qual cosa és natural que aquesta millora es reflectisca en l’EPA. No obstant això, cal ser realistes i continuar assenyalant que les dones només són el 45,8 % de persones ocupades i, no obstant això, suposen fins al 57,3 % de les persones inactives. Més aviat, fa l'efecte que els actuals criteris de l’EPA per a considerar una persona en situació de “cerca activa d'ocupació”, que és una condició per a ser considerada “en atur”, discrimina les dones i espenta un major nombre d'aquestes a figurar com a inactives. És una cosa que hauria de considerar-se i corregir-se.

    Aquesta situació es recull bé en les taxes d'activitat, atur i ocupació. Hi ha una reducció de la taxa d'atur en còmput trimestral (-3,75 punts) i anual (-4,39 punts) i un augment de la taxa d'ocupació en relació al trimestre anterior (+2,13 punts) i a l'any anterior (+4,64 punts). Cal assenyalar que la taxa d'ocupació dels homes és, encara, 9,9 punts superior a la de les dones i que la d'atur dels homes és quasi un punt superior a la de les dones, malgrat les peculiaritats estadístiques comentades.

    En resum, un bon començament de l'any del mercat laboral, que recupera la tendència anterior a la pandèmia i que ens mostra, després de les mesures del Govern com l’augment de l’SMI i la reforma laboral, que millorar la qualitat de l'ocupació millora l'activitat productiva; una realitat que ha de ser tinguda molt en compte a l'hora de tancar el pacte de salaris que es debat en el marc del diàleg social i que ha de continuar abundant en la línia de millors salaris suposen major activitat productiva.

    Per a donar suport a aquesta demanda legítima d'un pacte de rendes que no implique pèrdua de poder adquisitiu de les famílies ni devaluació salarial, aquest diumenge, Primer de Maig, tornem a prendre els carrers per exigir que la solució passa per augmentar salaris, contindre els preus i aconseguir la igualtat. Ens veiem en la manifestació que a Alacant eixirà a les 11 hores des de les escales del Jorge Juan a Alacant.