Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

3D Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

CCOO PV exigeix el compliment de les mesures protectores i contra la discriminació laboral de les persones amb discapacitat

    La secretària  de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO PV, Ana Belén Montero, reivindica que es corregisquen totes les formes de discriminació cap a les persones amb discapacitat, atenent especialment la millora de la seua situació laboral, tant en l'accés com en el manteniment de l'ocupació.

    03/12/2021.
    Cal millorar la situació laboral de les persones amb discapacitat

    Cal millorar la situació laboral de les persones amb discapacitat

    En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat CCOO PV reclama una millora de la situació laboral de les persones amb discapacitat mitjançant la posada en marxa de diferents mesures:

    - La creació de mesures legals específiques per a la protecció de les persones amb discapacitat en l'àmbit de l'ocupació, perquè la COVID-19 no pot ser una excusa perquè perden les seues ocupacions o empitjoren les seues condicions. Un reforç específic amb les mesures de seguretat i protecció davant del virus en els seus llocs de treball.

    - El compliment estricte de les mesures legals per al foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

    - L'obligació de compliment de la quota de reserva del 2 % i que aquesta s'aconseguisca mitjançant contractació directa, abans que mitjançant la utilització de mesures alternatives.  

    - La reorientació de les polítiques públiques de suport a l'ocupació de persones amb discapacitat, amb l'objectiu que es potencie realment la transició d'aquestes persones a l'ocupació ordinària. Que l'ocupació protegida es beneficie especialment d’aquesta transició i assegure el compliment de la fi social amb el qual, al seu moment, va ser dissenyat.

    Ana Belén Montero recorda que “qualsevol persona pot arribar a trobar-se davant una situació de discapacitat, i correspon a la societat, mitjançant polítiques públiques adequades, donar resposta a les necessitats derivades d'aquesta nova situació”.

    Promoure el benestar i la inclusió social d'aquest col·lectiu, la millora de la seua qualitat de vida, la supressió de tota mena de barreres que eviten la discriminació i la vulneració de drets són elements claus perquè totes les persones puguen gaudir amb total garantia dels seus drets en les mateixes condicions que la resta de la ciutadania.

    Les persones amb discapacitat són la minoria més àmplia en el món, i solen tindre més dificultats que altres col·lectius en tots els nivells de desenvolupament de les seues vides. Aquesta circumstància es deu a qüestions com ara una falta de recursos en tots els àmbits socials; en la falta d'accessibilitat, a la informació en cas de la discapacitat sensorial, falta de legislació que resolga moltes de les discriminacions que pateixen.

    D'altra banda, són més vulnerables a l'exclusió i a la violència, i la situació és més difícil en el cas de les dones, una doble discriminació que provoca que continuen enfrontant-se a moltes restriccions que potencien la seua desigualtat respecte els homes i l'origen fonamental dels quals es troba en els estereotips, prejudicis i en el paper que tradicionalment s'atribueix a les dones.

    Especialment perjudicials són les situacions que pateixen les persones amb discapacitat pel que fa a l'ocupació i a la falta d'oportunitats en el mercat laboral. Aquesta és una injustícia difícil de contrarestar, en primer lloc perquè per a transformar aquesta situació es necessita d'una tasca important de conscienciació en la societat i entre les mateixes empreses.

    A més, la crisi social, econòmica i sanitària provocada per la COVID-19 ha produït un empitjorament substancial en les condicions de treball de les persones en situació de discapacitat. Moltes d'aquestes persones han perdut l'ocupació durant la pandèmia i serà molt complicada la seua posterior reincorporació al món laboral.

    Doble discriminació 

    En el cas de les dones amb discapacitat, la situació s'agreuja, per la qual cosa és fonamental afavorir polítiques dirigides a facilitar el seu trànsit a l'ocupació, millorar la seua formació professional, oferir-los suport perquè les seues capacitats no queden en l'oblit i per tant, actuar a facilitar la seua inclusió social.

    Per tot això, el sindicat urgeix a prendre consciència que “l'eixida de la crisi només serà possible si no deixem a ningú en el camí, si som capaços d'abordar les dificultats específiques d'aquells col·lectius més vulnerables, com és el cas de la persones en situació de discapacitat” conclou la responsable sindical.