Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 abril 2024.

Entitats socials d'Alacant rebutgen l'ordenança que criminalitza la mendicitat i la prostitució

    La Plataforma contra la Pobresa, l'Exclusió i la Desigualtat Social a Alacant, en la qual està integrada CCOO, ha enviat una carta a l'alcalde, Luis Barcala, en relació amb l'Ordenança denominada de Convivència Cívica. Una ordenança de la vergonya que pretén penalitzar i perseguir les situacions de pobresa i exclusió de la ciutat.

    26/11/2021.
    Contra la pobresa: solucions, no sancions.

    Contra la pobresa: solucions, no sancions.

    La Plataforma contra la Pobresa, l'Exclusió i la Desigualtat Social a Alacant manifesta el seu rebuig i disconformitat amb l'Ordenança municipal de Convivència Cívica de l'Ajuntament d'Alacant, per afavorir l'ús discriminatori dels espais a la ciutat i criminalitzar la mendicitat i la prostitució.

    Sosté que les mesures coercitives són les eines menys adequades per a aconseguir la protecció i inclusió social de col·lectius vulnerables. La imposició de sancions només aconseguirà penalitzar més aquestes persones i col·lectius amb greus dificultats, i donar-los un tracte com si de delinqüents es tractara, per ocultar, allunyar del nucli urbà i perseguir persones, en lloc de treballar per l'atenció i per una igualtat real d'oportunitats per als homes i les dones a Alacant.

    Només amb un desenvolupament eficient de polítiques socials i econòmiques, amb ampliació de recursos i suport a una xarxa d'atenció integral s'aconseguirà la protecció i intervenció social amb les persones més vulnerables de la nostra ciutat. No com dona el mandat aquesta ordenança amb multes i sancions. Considera més necessari que mai, el desenvolupament del Pla d'inclusió social, anunciat i presentat per l'Ajuntament d'Alacant, que conté objectius i accions, molt distants d'aquesta ordenança sancionadora.

    Cal protegir les persones més vulnerables i perseguir les que extorqueixen i exploten a unes altres, i aquesta ordenança va en camí contrari, tractant de regular aspectes que ja hi ha en el Codi penal, o en les diferents ordenances municipals de l'Ajuntament d'Alacant. D'altra banda, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, en la seua proposta d'Ordenança per a totes les ciutats, recull alguns aspectes socials, suprimits de l'Ordenança proposada per l'Ajuntament d'Alacant. Les mesures coercitives amb finalitats recaptatòries, no garanteixen la resolució del conflicte, sinó que estigmatitzen i empitjoren la vida de les persones, i buidaran els carrers d'aquelles manifestacions vives que ens recorden i mostren la situació de pobresa i exclusió que viuen moltes persones.

    Per tant, la Plataforma exigeix la retirada immediata de l'Ordenança municipal de Convivència Cívica.

    La Plataforma contra la Pobresa, l'Exclusió i la Desigualtat Social a Alacant està integrada per:

    A.VV. Virgen del Remedio, Entrepobles, Perifèries, Marea Roja, HOAC, Coordinadora Valenciana d’Organitzacions No Governamentals per al Desenvolupament (CVONGD), Solidaridad Internacional País Valenciano (SIPV), Banc de cures d'Alacant, Coordinadora de colectivos y asociaciones del barrio de Carolines (COCA), Alicante Entiende LGTBI, Sindicat de barri Carolines, CGT, Hormiga del Cosmos, A.VV. Divina Pastora, CCOO l’Alacantí-les Marines, UGT l'Alacantí-la Marina, Parroquia San Gabriel, Parroquia Beato Francisco Castelló, Diversitat, Nazaret, A.VV. Gran Vía Sur, Artegalia, Fundación Secretariado Gitano, Xarxa Per La Inclusió-Eapncv, Asoc. Amistad con Cuba Miguel Hernández, Pacha Mama, Comunidades Cristianas Populares, Talatay Nder, Despensa Solidaria, A.VV. de Benalúa El Templete, Plataforma de la Dependencia Alicante, JOC, Asociación Karam, Grupo GAMA, Asociación de Cantautores y Cantautoras La Explanada, Grupo Cooperación Colegio de Enfermería d’Alacant, Emergencia Feminista, Comisión Cívica para la Recuperación de la Memoria Histórica, AMA Made In Cielo, Colectivo Atacatá, Plataforma Feminista d’Alacant.