Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 abril 2024.

Exposició a Sagunt: ‘El segle de Marcelino Camacho. El segle del treball i els drets’

  • Centre Cívic Port de Sagunt (Doctor Fleming, 2).

L’exposició fa un recorregut visual de la història del segle XX, apel•lant al món del treball i al paper desenvolupat pel moviment obrer en la consecució dels drets de ciutadania. Una mostra que pretén reconéixer la figura del qui fora fundador i primer secretari general de CCOO i la seua contribució a la lluita per les llibertats democràtiques.

19/11/2021.
Intervenció del secretari general de la UI Camp de Morvedre, Sergio Villalba

Intervenció del secretari general de la UI Camp de Morvedre, Sergio Villalba

El dijous 18 de novembre s’inaugurà al Centre Cívic del Port de Sagunt una exposició sobre el segle XX, el segle del treball i dels drets. La mostra agafa com a eix vertebrador la figura i la mirada de Marcelino Camacho, un dels lideratges més carismàtics de la Confederació Sindical de les Comissions Obreres.

L’exposició fa un recorregut visual de la història del segle XX, arrancant de les vagues generals de desembre de 1916 i agost de 1917, fins a final de la dècada dels anys 80. Marcelino Camacho va ser protagonista i testimoni d’un llarg i agitat segle.

La Secretaria de Cultura de CCOO PV i la Unió Intercomarcal CCOO Camp de Morvedre-Alt Palància han programat aquesta exposició, que estarà oberta fins al 8 de desembre. El seu objectiu es valorar la mirada històrica pròpia del sindicat. Una mirada sense la qual no es pot entendre veritablement tota aquesta època. La mostra permetrà recordar el que va ser i donarà a conéixer un fets que marcaren l’esdevenir de les generacions d’uns pobles.

L’acte d’inauguració tingué lloc el dijous 18 de novembre, a les 18 hores. Un acte en el qual intervingueren una regidora en representació de l’alcaldía de Sagunt; la secretària general de CCOO PV, Ana García; el secretari general de la Unió Intercomarcal del Camp de Morvedre-Alt Palància, Sergio Villalba. També hi participaren els exsecretaris i l’exsecretària general de CCOO a la comarca: Ángel Olmos, Enrique Ruiz i Begoña Cortijo. Posteriorment, els ponents i les ponents intervingueren en una taula redona moderada pel secretari de Cultura de CCOO PV, Santi Mateu.

La secretària general de CCOO PV, Ana García destacà en la seua intervenció “aquesta exposició parla de la construcció d'una identitat col•lectiva basada en els valors republicans de llibertat, d’igualtat i de fraternitat. Una mostra que conta la història d’una organització lligada a un home i a una generació de lluitadors forjada en aqueix idealisme, en el sacrifici, però també en la presó. Ens mirem en Marcelino Camacho i no podem sentir més que orgull”.

El secretari de Cultura, Santi Mateu, va valorar el poder de la cultura en la gestió de les emocions, així com les aportacions, a través d'eixes emocions, als relats i als imaginaris col•lectius. Mateu reivindicà la necessitat que els sindicats, el món obrer, la lluita obrera no deleguen aquesta tasca, i esdevinguen protagonistes del seu propi relat.

En l’acte es va projectar el documental ‘La lluita del segle XX” i va concloure amb l’afirmació que les CCOO tenen futur, perquè han d’esdevindre un agent sociopolític fonamental en la transformació d’una societat actualment individualitzada i neoliberalitzada.