Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 marzo 2024.

El Jutjat arxiva la causa contra vint persones que van participar en la vaga general de 2012 a Elx

    La despenalització dels fets imputats ha sigut possible per la derogació de l'article 315.3 del Codi penal. CCOO ha lluitat durant aquests anys per a la derogació de l'article esmentat, amb la campanya ‘Vaga no és delicte’.

    20/07/2021.
    Manifestació a Elx

    Manifestació a Elx

    CCOO Vinalopó-Vega Baixa ha anunciat que el Jutjat núm. 2 Penal d'Elx ha procedit a arxivar la causa oberta a una vintena de persones que estaven pendents de passar pels tribunals per diversos fets esdevinguts en la vaga general del 29 de març de 2012.

    Es tracta d'una vintena de militants de col·lectius d'esquerra, no sols membres del sindicat, que van participar com a piquets informatius en aquesta vaga. Així ho assenyala l'escrit del fiscal, segons la LO 5/2021 i la seua modificació que deroga l'apartat 3 de l'article 315. Aquest article, perjudicial per als treballadors i les treballadores atés que afectava els drets sindicals, enduria més el Codi penal pel que fa al dret de vaga. És per això que l'escrit fiscal estableix que, per tant, “els fets imputats als acusats són atípics en haver sigut despenalitzats” i que procedeix escurçar l'arxiu d’aquesta causa.

    Com en tantes altres mobilitzacions i vagues, milers de treballadors i treballadores van eixir al carrer a defensar drets col·lectius, en aquesta ocasió, contra una reforma laboral que el país continua patint, ja que ha precaritzat les condicions de vida i treball no sols de diverses generacions joves, sinó de tot el conjunt de la classe treballadora.

    En aqueix sentit, el mateix preàmbul de la modificació del Codi penal assenyala que la reforma laboral va devaluar o directament va eliminar drets laborals i de negociació col·lectiva, i es va reforçar penalment i amb duresa l'exteriorització d'aquests conflictes “utilitzant la legislació en vigor, com la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana, i l'article 315.3 del Codi penal, en el curt termini, i treballant, en el mitjà termini, per a desplegar un entramat de lleis que asfixien la capacitat de reacció, protesta o resistència de la ciutadania i de les organitzacions sindicals, cap a les polítiques del Govern”.

    Així ho estableix l'esmentat text:

    “S'ha aplicat la manera agreujada de coaccions prevista en l'article 315, apartat 3, del Codi penal, sobre la més atenuada de coaccions genèriques, encara que en la majoria dels casos els fets no puguen ser entesos com a violents o coactius i, en conseqüència, com un risc cert per a la integritat de les persones o dels béns o instal·lacions on es desenvolupen. Amb aquesta aplicació de la Llei s'ha tractat de dissuadir els ciutadans d'exercir el seu dret a la vaga i, en conseqüència, la seua llibertat sindical”.

    “Si bé la Llei orgànica 1/2015, de 30 de març, per la qual es modifica la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal, va mitigar la resposta punitiva de la llei, aquesta no dona una resposta proporcionada, ni hi afig res nou ni necessari atesa la finalitat que la norma atenia. Per això, l'article 315.3 del Codi penal ha de desaparéixer del nostre ordenament punitiu, atés que el genèric delicte de coaccions ja protegeix de manera adequada la llibertat de no fer vaga”.

    Per tant, CCOO Vinalopó-Vega Baixa no pot més que celebrar l'arxivament del cas, que el sindicat va barallar amb nombroses mobilitzacions sota el lema ‘Vaga no és delicte’. Però també cal recordar que els drets no són per sempre, i que una vegada conquistats s'ha de continuar lluitant per aquests, perquè en cas contrari, com va passar amb l'anterior executiu del Partit Popular, aprofundint sobre una reforma laboral del PSOE, els drets i les llibertats retrocedeixen i castiguen encara més als treballadores i a les treballadores. Finalment, es tracta d'un altre exemple de per què ens continuem mobilitzant i continuarem fent-ho per exigir la derogació de la reforma laboral que ha empobrit milions de persones a tot el país.