Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

El Comité Provincial d’Adif València reclama més personal i denuncia l’allunyament de les necessitats de la ciutadania

    El Comité Provincial d’ADIF València ha acordat, de manera unànime, secundar totes aquelles mesures de pressió que s'establisquen des del Comité General d’Empresa, per revertir la situació de desmantellament provocada per la persistent falta d'ingrés de personal.

    09/02/2021.
    Estació del Nord

    Estació del Nord

    El Comité jutja necessari incrementar les plantilles urgentment, amb un nombre no inferior a 100 treballadors a la província de València, o les jubilacions imminents acabaran amb el ferrocarril públic i de qualitat a la província.

    “La mancança extrema de personal que s'ha anat generant amb el pas dels anys en aquesta empresa, té el propòsit fidel de generar un model d'empresa allunyat de les vertaderes necessitats socials i econòmiques de la ciutadania” denuncien. 

    Un model d'empresa que, mitjançant l'externalització d'activitats, encareix els costos de gestió de les tasques que té encomanades el gestor de la infraestructura ADIF, molt per damunt del que suposa fer aquestes tasques amb mitjans humans i materials propis.

    L'incompliment dels ingressos de personal compromesos en el II Conveni col·lectiu ADIF, que havia d'estar molt per damunt del 110 % de la taxa de reposició, provoca que no sols persistisca la insuficiència de personal, sinó que aquesta s’agreuge per les eixides derivades de l'elevada edat mitjana de la plantilla, arran d'aquesta situació, tan complicada en matèria de deficiència de recursos humans, ADIF està duent a terme un pla sistemàtic de privatització d'activitats en nombroses àrees de l'empresa, que està donant pas a un gran nombre d'externalitzacions en àrees crítiques. Per aquest motiu, s'estan generant multitud de problemes en l'execució del manteniment per part d'algunes empreses contractades, amb afectació a àrees molt sensibles de l'activitat pròpia d'ADIF.

    La província de València és un clar exemple de les conseqüències que estan derivant-se de la falta preocupant de personal i de l’externalització de serveis.
    La falta d'ingressos en aquesta província, sumada a les quantioses baixes produïdes, majoritàriament per les jubilacions, fa poc menys que insostenible continuar realitzant les tasques pròpies de la nostra activitat.

    Les vacants oferides en les passades OOP (ofertes d'ocupació pública), i les AGM (accions generals de mobilitat), no s'ajusten a les necessitats de personal per la disminució d'agents d'aquesta província.

    S'ha privatitzat la gestió i els serveis de la Terminal de Sagunt Mercaderies amb un contracte de risc i ventura per a realitzar l'activitat de les maniobres que realitzava el personal d'ADIF.

    D'igual manera, s'ha anunciat que a principi d'enguany, es produirà la mateixa situació en la terminal de València Font de Sant Lluís Classificació.

    S'està implantant un model nou de gestió de la circulació ferroviària, on s’elimina el personal de les estacions, les últimes Bunyol, el Rebollar, Silla i Ontinyent i es concentra dels llocs de comandament, la qual cosa deixa innombrables estacions sense personal. Així mateix els serveis itinerants de circulació es concentren en grans nuclis, per la qual cosa en cas d'avaria en les instal·lacions, el temps de reacció és molt major en haver de recórrer majors distàncies, la qual cosa augmenta la possibilitat de demores en les circulacions. Aquesta falta de plantilla, provoca alhora l'incompliment dels quadres de servei del lloc de comandament i els gabinets de circulació.

    Respecte al personal de manteniment d'infraestructura, la situació és més greu si és possible. El treball en manteniment reuneix una sèrie de factors que fan que l'experiència i les habilitacions siguen fonamentals per a garantir la seguretat, tant de les circulacions com de les persones.

    L'alta formació del personal d'ADIF, no ha de substituir-se per la poca qualificació i falta d'experiència dels treballadors de les empreses contractistes que convé ADIF per a suplir la falta de personal propi.

    En els últims dos anys, el personal de manteniment a la província de València ha descendit en 30 agents, amb els mateixos quilòmetres de via per a mantindre, la qual cosa fa que augmenten els àmbits de treball, i es multipliquen els quilòmetres a recórrer per a assistir al manteniment i solucionar les avaries, fets que es constaten en les branques d'electrificació de València i Xàtiva entre d’altres.

    ADIF ha formalitzat un contracte per a l'assistència al manteniment preventiu, correctiu i obres auxiliars de les instal·lacions d'electrificació (línia aèria de contacte, subestacions de tracció i línies d'alta tensió), per a 36 mesos i per un valor de 19.395.319,39 €, que entenem que encareix el cost en relació a si es fera amb personal propi. A més a més, lluny de resoldre la conjuntura que hi ha, aquesta decisió propicia situacions com menys cridaneres, com la reparació d'una avaria que es va produir en una subestació, i que després de dos dies intentant solucionar-la, va haver de resoldre-la el personal d'ADIF. 

    Des del Comité entenen que es a causa de la falta de coneixements del personal de la contracta, i demostra que l'experiència i els coneixements del personal d'ADIF són fonamentals en aquest àmbit.