Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 marzo 2024.

Economia irregular, treball no declarat i prevenció de riscos, incompliments més reiterats de les empreses

    La memòria de la Inspecció de Treball i Seguretat Social registra el 10,06 % de les actuacions en el País Valencià. Un total de 106.682 resolucions que han afectat 63.020 persones treballadores.

    29/12/2020.
    Establiments de restauració al centre de València. Imatge d'arxiu.

    Establiments de restauració al centre de València. Imatge d'arxiu.

    El nostre territori lidera el rànquing autonòmic d'infraccions per contractes bonificats, amb multes per un valor d'1.670.500 d'euros. A més, es troba entre les tres primeres autonomies en incompliments en matèria de temps de treball en els contractes a temps parcial, ús fraudulent en la contractació o en l'afiliació i alta de persones treballadores a compte d'altri en tots els règims, principalment per l'ús de la figura del fals autònom.

    Aquestes dades sobreïxen de l'anàlisi de la memòria de la ITSS, recentment publicada i corresponent a l'any 2019, en les 106.682 actuacions dutes a terme en la nostra autonomia. Per províncies, València, de la qual destaquen les 1.515 actes d'infracció en matèria de Seguretat Social, ocupa la quarta posició en l'àmbit estatal, seguida de la d'Alacant.

    CCOO PV denúncia que existeix una borsa de “frau estructural” d'economia submergida i contractació, que solament es pot combatre amb l'augment de personal en el cos de la ITSS. Actualment compta amb 177 efectius i no s'ha incrementat significativament respecte a l'any anterior. També són necessàries campanyes específiques, coordinades amb tots els agents del món del treball, a fi d’acordar mesures que acurten aqueixes borses de precarietat que repercuteixen en les condicions de seguretat dels llocs treball, la formació i informació en matèria preventiva, la transgressió normativa del contracte de treball o el temps de treball.

    Daniel Patiño, secretari d'Acció Sindical i Salut Laboral de CCOO PV, comparteix l'alerta efectuada en la memòria sobre l'incompliment de la normativa en prevenció de riscos laborals, ja que es limita a una qüestió únicament formal: “Mitjançant el recurs a un mer suport documental, mancat de la integració real de la prevenció en l'empresa, (…) fet que a la llarga incrementa els índexs de sinistralitat i minvament en la seua productivitat”.

    Finalment, Patiño valora la creació de l'Observatori Valencià del Treball Decent per ser un instrument molt potent a l'hora de contribuir a l'acció efectiva de la Inspecció. També és una eina que permet l'elaboració de polítiques públiques que busquen la consecució d'ocupació de qualitat, la disminució de la desigualtat social i de les taxes de pobresa laboral en el nostre territori, així com la posada en el centre de la persona, cosa que propicia entorns segurs.