Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 marzo 2024.

La diversitat sexual i els drets: III Escola Sindical LGTBI de CCOO PV ‘Ana Meluska Cano’

    CCOO PV ha celebrat la tercera edició d’aquest espai d’anàlisi i de reflexió, que advoca per lluitar contra l’LGTBIfòbia en el món laboral. L’Escola ha tractat la diversitat sexual i els avanços en drets del col·lectiu amb les veus procedents de l’àmbit educatiu, de l’activisme i del sindicalisme.

    11/12/2020.
    Panell de bones pràctiques en el món sindical.

    Panell de bones pràctiques en el món sindical.

    Durant dos dies, l’Escola Sindical LGTBI ‘Ana Meluska Cano’ ha esdevingut un espai de formació i de debat virtual per a avançar en els drets de les persones LGTBI, especialment pel que fa a l’àmbit laboral.

    La inauguració de l’Escola ha comptat amb la participació d’Elena Blasco, secretària de Dones i Igualtat de CCOO; José de Lamo, director general d’Igualtat en la Diversitat de la Generalitat Valenciana; i d’Arturo Léon, secretari general de CCOO PV. Elena Blasco ha destacat que el sindicat està constantment treballant per a protegir i expandir els drets de les persones LGTBI i José de Lamo ha ressaltat la necessitat d’avançar en els drets del col·lectiu, “especialment en les persones trans i en les persones migrants LGTBI". Per a Arturo León és important aconseguir la igualtat d’oportunitats, “d’ací la importància de l’accès a l’ocupació”, i ha assenyalat que el sindicat assumeix les reivindicacions del col·lectiu, especialment en l’àmbit laboral.

    A continuació, s’ha celebrat una taula rodona amb entitats LGTBI del País Valencià com ara Lambda, Diversitat, Ponts d’Igualtat, QueerFest i Castelló LGTBI. Les entitats han explicat el treball que realitzen des de l’àmbit sociopolític i sobre com afronten els reptes del nostre temps.

    La diversitat sexual a les aules

    La segona jornada de l’Escola ha començat amb la ponència de l’educadora Teresa de la Cruz, que ha fet una aproximació pedagògica a la diversitat sexual i ha explicat les conclusions del seu estudi sobre les realitats trans a les aules d’educació primària. Un estudi basat en la seua experiència d’educació afectiva i sexual en més de 30 centres educatius i en l’anàlisi dels discursos d’associacions de famílies de menors trans.

    De la Cruz conclou que hi ha dues postures enfrontades entre el discurs que atribueix la transsexualitat a causes biològiques i el que ho fa a condicionaments socioculturals. “El discurs biomèdic reforça els estereotips sexistes i deriva en una patologització de les persones trans i en la normativització de la modificació corporal”. L’educadora ha detectat un predomini del discurs del ‘cos equivocat’ entre l’alumnat de primària i considera que en les aules encara hi ha actituds molt dures cap a les criatures trans. Proposa intervencions educatives que tinguen com a objectiu la prevenció de l’LGTBIfòbia i de l’assetjament i el foment de valors d’igualtat: “S’han de trencar tots els estereotips adscrits al gènere per previndre actituds sexistes, valorar totes les diversitats per a fomentar l’autoestima i visibilitzar les diferents expressions de gènere”.

    L’Escola ha tingut un espai de diàleg amb la intervenció de Kristal Calvo, dona trans, que ha explicat la seua vivència del seu procés de transició i com li va afectar el fet de no tindre cap informació ni referents al respecte. “Vaig entendre el que em passava als 41 anys, és quan vaig prendre consciència”, assenyala. Malgrat que va començar a fer el tractament hormonal, Kristal ha decidit que no vol reassignació de sexe, i que, ara per ara, el més important és la seua autoestima. “Jo estic en transició, un estat del que no se’n surt mai. Molta gent s’acull a la transformació física per acceptació social”. Per a ella, els menors han de tindre una educació que els permeta saber què significa la transsexualitat i eliminar la idea del cos equivocat.

    Al diàleg també ha participat la secretària de la Dona, Polítiques LGTBI i Institucional de CCOO PV, Cloti Iborra. Per a ella, hem de ser capaços d’avançar en drets que reconeguen les diversitats sexuals, l’orientació sexual, la identitat de gènere i l’expressió de gènere, sense que això signifique esborrar les dones. “A mi, nàixer dona m’ha condicionat la vida i ha suposat formar part d’aqueixa meitat de la població que pateix múltiples discriminacions en una societat que vol ser igualitària però que castiga les dones pel fet de ser-ho. Com a responsable de CCOO PV sempre defendré els drets, les llibertats i la igualtat d’oportunitats”.

    La jornada va continuar a la vesprada amb un Panell de materials sindicals per a assolir la igualtat de les persones LGTBI al món laboral, moderat per Isa Descals, que va tindre les intervencions de Dolores Ballester, de la FSC d’Andalusia, que va presentar la guia CCOO LGTBI+ por tus derechos, dins d’una campanya específica de sensibilització per a representants sindicals; Cristina Ochando, coordinadora del Grup d’Acció LGTBI de CCOO PV, que va presentar el ‘Protocol davant l’assetjament per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere i/o l’expressió de gènere’ i Félix Muruzabal, de la Federació d’Indústria i de l’àmbit LGTBI de CCOO Catalunya, amb el díptic ‘Cómo desmontar un armario’.

    L’Escola va dedicar una taula rodona per tractar les polítiques sindicals i les experiències LGTBI, per tal de conéixer i compartir el treball que es fa des de les diferents organitzacions i territoris de CCOO. Hi van participar Félix Muruzabal, responsable de polítiques LGTBI de la Federació d’Indústria i de l’àmbit LGTBI de CCOO Catalunya; María José Marín, secretària d’Eleccions Sindicals, Afiliació i Igualtat de la Federació de Serveis a la Ciutadania d’Andalusia; Rosario Martínez, secretària de Dona i Igualtat de CCOO Castella-la Manxa; Chema Domingo, representant sindical del col·lectiu LGTBI a Castella i LLeó; Alba García, secretària de Dones i Polítiques LGTBI CCOO Catalunya, i Cloti Iborra, secretària Dona, Polítiques LGTBI i Institucional CCOO PV.