Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

EPA III Trimestre

CCOO PV demana l’equilibri en la protecció de la salut pública i de l'ocupació en el marc del Diàleg Social

    “El repte fonamental és contindre la pandèmia, recuperar la creació d'ocupació i apuntalar la protecció social. Urgeix reforçar els serveis públics i evitar el col·lapse en la sanitat” Ana García Alcolea, secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV.

    27/10/2020.
    Ana García, secretària de Formació i Ocupació de CCOO-PV.

    Ana García, secretària de Formació i Ocupació de CCOO-PV.

    L'Enquesta de Població Activa del tercer trimestre reflecteix el profund impacte de la COVID-19 en l'ocupació i en l'economia (disminució del PIB del 5,2 % i del 17,8 % en els dos primers trimestres de 2020). A més, les perspectives econòmiques, més enllà del curt termini, són clarament desfavorables.

    La pandèmia ha invertit la tendència d'un trimestre típic de reducció de la desocupació, ja que es disparen les contractacions de l'estiu, no obstant això han augmentat les xifres de persones que intenten trobar un treball en un mercat laboral estructuralment fràgil i afeblit per la situació.

    Sobre aquest tema, el sindicat adverteix que l'augment del nombre de persones ocupades en requereix una lectura conscient; perquè oculta contractes de caducitat llampec, de setmanes, d'hores, “necessitaria 4 treballs de dues hores per alçar el cap”.

    Al País Valencià l'ocupació ha augmentat en 81.800 noves persones en el tercer trimestre de 2020 respecte a l'anterior (4,2 % més) i se’n situa en 2.027.500. Ara bé, si ho comparem amb els resultats de fa un any, el nombre de persones amb ocupació ha disminuït en 75.400 en els 12 últims mesos (3,6 % menys). Tot això, tenint en compte que no s'hi inclouen les xifres de les persones afectades per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), ja que considerar-se població ocupada.

    Les mesures incloses en el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, han esmorteït l'impacte de la pandèmia, però la seua naturalesa és conjuntural i el seu plantejament és pal·liatiu, a curt termini. En canvi, la pandèmia ha donat lloc a una crisi econòmica que, sens dubte, tindrà efectes al llarg dels pròxims anys i que requereix d’una acció concertada a mitjà i llarg termini, amb la finalitat de garantir la protecció de les persones treballadores més vulnerables. Les xifres podrien ser encara pitjors sense la protecció a l'economia i als treballadors brindada per l'extensió dels ERTO i la protecció per desocupació. No obstant això, cal avançar en el Diàleg Social per protegir totes les persones que han vist finalitzar la seua prestació en plena pandèmia, sense possibilitat d'ocupar-s’hi i que porten mesos vivint un autèntic drama.

    “Resulta especialment preocupant que més del 40 % de les persones sense ocupació siguen joves i quasi el 40 % estiguen en atur de llarga duració” destaca Ana García. L'enquesta reflecteix que les 202.500 persones que estan entre els 25 i 44 anys suporten el 47,9 % del total d'atur del País Valencià.

    Per sectors d'activitat, quasi el 90 % de la nova ocupació creada queda absorbida pel sector servei: de les 81.800 noves ocupacions creades en el trimestre al País Valencià, uns 71.500 es van registrar en aquest sector. És necessari un impuls de l'activitat per part del sector públic, d'una banda de caràcter assistencial, però també mitjançant el suport al canvi de model productiu, que ha de basar-se en una mesura molt major en la R+D, i no tant en el sector serveis.

    En l'últim trimestre la creació d'ocupació s'ha concentrat en el sector privat amb 69.800 noves ocupacions (+4,2 %), en el sector públic tan sols s'han creat 12.100 ocupacions noves (+4,1 %).

    El nombre de persones que treballen pel seu compte disminueix en 12.300 en l'últim trimestre i en 16.200 menys, en l'últim any. Mentre que el total de la creació d'ocupació l’absorbeix el treball assalariat, amb 94.100 persones ocupades més, en l'últim any se n’han perdut 59.200 al País Valencià.

    La pandèmia també ha evidenciat la fragilitat d'un model de cures obsolet i desequilibrat, complicant les possibilitats de conciliació de la vida laboral i familiar, i amb especial afectació en l'ocupació femenina. “Un dels reptes transversals ha de continuar sent la reducció de la bretxa d'usos del temps laboral i de retribucions entre dones i homes”, afirma la secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV.

    Les dones continuen assumint les cures majoritàriament i en solitari, una situació que aquesta organització posa en el centre del debat. “Cal una revolució per posar les cures com a pilar central, una aposta que reclama recursos i Diàleg Social”, adverteix.

    Milers de persones han perdut el seu treball des de l'inici de la crisi. CCOO PV assisteix amb preocupació a les conseqüències de la destrucció d'ocupació i al drama social derivat de la pèrdua d'ingressos i estabilitat derivats, si no s'avança en la protecció. Les persones que no poden incorporar-se dels ERTO als seus llocs de treball necessiten mesures que les protegisquen de l'alt risc de caure en la pobresa i l'exclusió social.

    El major repte continua sent la trobada de l'equilibri, intentar mitigar l'impacte de la pandèmia en la salut pública, l'afectació en l'economia i l'ocupació, amb una protecció social àgil i eficaç.

    Per a avançar en la millora de la situació, els agents socials a través del Diàleg Social hem posat l'èmfasi en l'aposta decidida per la creació d'ocupació de qualitat. Apostem per sectors que poden ser estratègics en la creació d'ocupació: la R+D+I, infraestructura pública, energies renovables, desenvolupament de política industrial, digitalització de l'empresa privada i pública, reforç dels serveis públics, etc. CCOO PV demana una actuació inclusiva i persegueix el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

    L'impacte en l'activitat econòmica i en les condicions laborals no pot considerar-se conjuntural, s’hi veu una forta deterioració del mercat de treball en conjunt, però especialment de les condicions laborals dels col·lectius més desfavorits (amb contracte temporal, autònoms/es, etc).

     

    Documentación asociada
    Documentación asociada