Comisiones Obreras del País Valenciano | 4 de julio de 2020

CCOO PV reclama la transició ecològica: "serà ara, o no serà"

  "Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, volem recordar a les institucions autonòmica i estatal que tenen l'obligació d'aprofitar aquesta oportunitat per a establir les bases per a planificar el canvi cap a un model de desenvolupament sostenible de manera dialogada a tots els àmbits, polític, social i laboral perquè necessitem que l'impuls per a aquest canvi siga de tots" Dani Patiño, secretari d'Acció Sindical i Medi Ambient de CCOO PV.

  05/06/2020.
  Día Mundial del Medio Ambiente: La transición ecológica será ahora, o no será

  Día Mundial del Medio Ambiente: La transición ecológica será ahora, o no será

  La crisi sanitària provocada per la COVID-19 ens ha col·locat enfront de la nostra vulnerabilitat davant les forces de la naturalesa i ha plasmat cruament les deficiències del nostre model econòmic i productiu, les conseqüències de les polítiques adoptades després de la crisi financera de 2008 es reflecteixen en l'augment de la desigualtat social, precarietat laboral, pobresa o en la insuficiència del nostre model sanitari i sociosanitari per a donar una resposta adequada a les necessitats dels ciutadans.

  Europa es prepara novament per a fer front a una altra crisi econòmica i d'ocupació a través d'un pla de recuperació econòmica, conegut com “Next Generation EU”, que va ser presentat fa una setmana per la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, que inclou un fons de 750.000 milions d'euros (dels quals Espanya podria percebre 140.000 milions). El com redistribuir-ho és la qüestió prioritària.

  Al País Valencià, en les últimes setmanes s'han obert espais per a donar resposta als interessos socials i mediambientals. El Projecte de llei davant del canvi climàtic i transició ecològica unit a l'Estratègia valenciana davant del canvi climàtic han d'integrar elements clau per a mitigar els efectes del canvi climàtic, apostar per uns models de ciutat resilients als seus efectes i protegir les persones.

  D'altra banda, la constitució de les diferents meses de diàleg social en el pacte de reactivació autonòmic Alcem-nos és el preludi per a aconseguir acords de llarg abast que integren de manera transversal en la transformació del model productiu les mesures tendents a la mitigació del canvi climàtic. En aquesta línia, les inversions a realitzar han de guiar-se per les prioritats del Pla nacional integrat d'energia i clima (PNIEC) i que el desenvolupament ha de “respectar el jurament ecològic de no causar danys” tal com apunta el Pacte verd europeu.

  Es presenta una oportunitat històrica perquè les institucions autonòmiques, nacionals i europees reforcen els serveis públics i reorienten el model de desenvolupament econòmic. En l'últim any, hem patit al PV els estralls de la DANA i GLORIA, a més de la pandèmia. És el moment de potenciar un model productiu que no es base en l'extracció massiva de recursos i espoli del territori, sinó en la sostenibilitat social i mediambiental. Terra, sostre i treball per a una vida digna i un respecte a l'entorn.

  Probablement la transició ecològica serà ara, o no serà. En bona part, dependrà que els paquets d’estímul econòmic europeus, nacionals i autonòmics arrepleguen entre els seus objectius i criteris d'inversió que els projectes finançats siguen respectuosos amb el medi ambient. No procedeix eixir d'aquesta crisi reactivant l'economia i els sectors productius a qualsevol preu. A CCOO PV només li val una transició justa basada en protecció social, polítiques actives d'ocupació, planificació, i control i seguiment de les fonts de finançament. En cas contrari, ens retornaria a la casella d'eixida.

  Aquesta transició ecològica, que afectarà tots els sectors productius, s'ha d'orientar cap a les energies renovables, l'autoconsum, l'economia circular, la mobilitat sostenible, la bioeconomia amb un desenvolupament més diversificat i sostenible en línia amb els objectius de descarbonització compromesos en l'Acord de París, la Unió Europea i el Pacte verd europeu.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.