Comisiones Obreras del País Valenciano | 25 abril 2024.

CCOO exigeix al Consell que no autoritze els ERTO d'empreses amb contractes públics en vigor

    La Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO PV ha remés escrits a la Direcció General de Treball, a l'Autoritat Laboral, a la Secretaria Autonòmica d'Ocupació i a la Direcció General de LABORA, així com al coordinador territorial del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), perquè les empreses amb contractes públics en les diferents administracions no aprofiten la situació per a realitzar ERTO, contravenint la normativa.

    01/04/2020.
    Una oficina de la Agencia Tributaria

    Una oficina de la Agencia Tributaria

    FSC CCOO PV ha indicat que, davant la situació sanitària i l'estat d'alarma decretat, la majoria d'activitats la prestació de les quals estan vinculades a contractes públics han sigut suspeses i, en conseqüència, aqueixos contractes se suspenen automàticament per imperatiu legal. La conseqüència jurídica és que l'entitat contractant –entitat del sector públic adjudicatària- ha d'abonar al contractista els danys i perjudicis que efectivament patisca durant el període de suspensió, prèvia sol·licitud i acreditació fefaent de la seua realitat, efectivitat i quantia pel contractista. Els danys i perjudicis pels quals el contractista podrà́ ser indemnitzat són, entre altres, despeses salarials, de manteniment, de lloguers o els corresponents a pòlisses d'assegurança.

    El sindicat ha subratllat que els contractes del sector públic la prestació dels quals ha sigut suspesa per les mesures excepcionals adoptades són el transport escolar, transport de viatgers regular, transport urbà, servei de l'ORA, serveis esportius, culturals, teatres, museus, entre altres.

    CCOO està constatant com aquests dies nombroses empreses que tenen suspés un contracte públic en les diferents administracions, estan plantejant i sol·licitant l'aprovació d’ERTO com a conseqüència del COVID-19, en lloc d'acollir-se al que es preveu en l’esmentat article 34 del RDL 8/2020. La normativa aprovada recentment per a fer front a aquesta crisi i ajudar les empreses, no els ofereix un dret d'opció sobre el procediment a aplicar, o ERTO o acollir-se a l’art. 34. Segons el sindicat, obligatòriament han d'utilitzar la via del dret a indemnització previst en aquesta normativa.

    “Des d’FSC CCOO PV no podem compartir ni romandre impassibles davant l'actuació d'empreses que, per minimitzar el risc i perill que tot negoci comporta, pretenen derivar cap al SEPE el cost de les despeses imputables per la suspensió automàtica com a conseqüència de la declaració d'alarma, en lloc de seguir el procediment previst en l'article 34 del RDL 8/2020”, ha assegurat el seu secretari general, Juan Cruz.

    Així mateix, CCOO sol·licita que les diferents administracions públiques agiliten al màxim el procediment previst per a indemnitzar les empreses afectades per aquesta suspensió dels contractes, a fi d'evitar-los majors dificultats. “Exigim, que no siguen còmplices, per la seua possible desídia o lentitud, que les empreses vulguen derivar les seues despeses al servei públic d'ocupació”, conclou Juan Cruz.