Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

“La immigració ocupa les pitjors ocupacions, amb salaris més baixos i condicions precàries”

    La secretària d'Ocupació de CCOO, Lola Santillana, presenta l'informe “Fluxos migratoris, Ocupació i Formació de la població estrangera", que desmunta les falsedats del discurs xenòfob i racista de l'extrema dreta.

    23/12/2019.
    La sentència elimina l'obligatorietat del treball en cap de setmana i festius.

    La sentència elimina l'obligatorietat del treball en cap de setmana i festius.

    CCOO ha presentat un informe que analitza els fluxos migratoris i l'ús de la població estrangera, que forma part d'una campanya sindical per desmuntar les falses informacions sobre la immigració i aïllar el discurs tòxic i enverinat del racisme i la xenofòbia de l'extrema dreta.

    Amb aquesta publicació, el sindicat vol exposar l'impacte de la immigració i de la població estrangera en la societat espanyola, una realitat molt allunyada del discurs que presenta la immigració com una amenaça al benestar i a la seguretat ciutadana.

    “La població estrangera contribueix a la producció i consum de béns i serveis i, com a conseqüència, al creixement econòmic i al sosteniment de l'estat de benestar”, va declarar Lola Santillana, que va advocar per fer front al discurs de l'odi.

    L'informe posa de manifest que les persones que venen al nostre país per buscar treball - el 77% de la població ocupada estrangera resideix a Espanya des de fa més de 7 anys -, ocupen les pitjors ocupacions, amb salaris més baixos i condicions laborals més precàries. “Salaris més baixos, temporalitat, desigualtat d'oportunitats, precarietat i treball en sectors i ocupacions més inestables, caracteritzen a l'ocupació estrangera”, assenyala CCOO.

    Sobre aquest tema, l'estudi reflecteix que existeix una bretxa salarial entre la població espanyola i l'estrangera i és major quan es tracta de persones no pertanyents a la UE i major encara si són dones: el salari mitjà d'una persona espanyola, 24.117 euros, és superior al de les persones procedents de països de la Unió Europea, 19.975 euros (un 17% inferior) i més encara en el cas de les persones d'origen africà o de països americans, que és entre un 37% i 39% inferior. Quan es tracta de dones la diferència és més acusada.

    La població estrangera està ocupada majoritàriament en els sectors més inestables i també en les ocupacions pitjor qualificades, com l’agricultura, comerç, hostaleria i servei domèstic, amb importants taxes de temporalitat, treball a temps parcial i rotació en l'ocupació.

    “Aquestes conclusions desmunten el mite que les persones estrangeres han vingut a llevar el treball als nacionals”. “La immigració no lleva el treball a la població espanyola, ocupa els llocs menys desitjats per les i els espanyols”, va incidir la secretària d'Ocupació de CCOO.

    CCOO traslladarà l'informe al Govern amb l'objectiu d'aprovar una Declaració amb els agents socials sobre els fluxos migratoris i, així mateix, als grups parlamentaris perquè s'aprove un Dictamen que pose en valor les migracions i millorar les condicions laborals dels qui venen a l’Estat a treballar.

    Documentación asociada
    Documentación asociada