Comisiones Obreras del País Valenciano | 16 de diciembre de 2019

Defensa la teua postura

Mobilitzacions contra l’acomiadament per emmalaltir

  CCOO ha convocat concentracions a tot l’Estat en resposta a l’alarma social provocada per la sentència del Tribunal Constitucional, que avala l’acomiadament objectiu per malaltia, amb baixa mèdica justificada. El sindicat exigeix derogar l’article que ho permet, el 52.d de l’Estatut dels Treballadors, modificat en la reforma laboral de 2012.

  27/11/2019.
  Mobilitzacó sindical en oposició a l'acomiadament per emmalaltir

  Mobilitzacó sindical en oposició a l'acomiadament per emmalaltir

  Amb el lema ‘No a l’acomiadament per emmalaltir. Defensa els teus drets’, CCOO i UGT han convocat mobilitzacions aquest 27 de novembre en les delegacions i subdelegacions de Govern. La sentència del Tribunal Constitucional del passat 16 d’octubre avala la constitucionalitat de l’acomiadament objectiu per absències intermitents, encara que siguen justificades, utilitzant com a arguments el dret de llibertat d'empresa, la defensa de la productivitat, o que no es vulnera el dret a la protecció a la salut. L’article de l’Estatut dels Treballadors que ho permet, el 52. d, va ser modificat en la reforma laboral de 2012 i es va endurir la seua aplicació.

  “La sentència del Constitucional per la qual es pot acomiadar a un treballador o treballadora per causes objectives, és a dir, sense indemnització, és una prova més de la necessitat que es derogue la reforma laboral”, ha afirmat Arturo León, secretari general de CCOO PV. Perquè la reforma laboral no sols afebleix la negociació col·lectiva i precaritza el treball, sinó que a més posa la productivitat i els beneficis empresarials per damunt del dret a la salut i al treball. Afig que “moltes malalties d'origen laboral cursen com a malalties comunes per derivació de les mútues al Sistema Nacional de Salut”.

  Això està provocant més acomiadaments objectius per emmalaltir que els treballadors i les treballadores acudeixin a treballar sense estar recuperats per por a l’acomiadament. Les persones treballadores es veuen espentades a no poder absentar-se justificadamente del seu lloc de treball, amb el conseqüent risc per a la seua salut i per a la resta de la plantilla.

  Una situació que afecta al conjunt de la població treballadora, però especialment a les treballadores, doncs són elles les que pateixen una major incidència de patologies que exigeixen períodes de recuperació curts i discontinus. Uns objectius perfectes per a l’aplicació del 52. d.

  Per a CCOO, això resulta intolerable en un Estat social i de dret. Per tant, exigeix la derogación de la reforma laboral i de l’article 52. d en particular, com a única via per a defensa el dret a la salut en el treball. És urgent suprimir un precepte legal que empara la discriminació i que culpabilitza la persona treballadora, que no pot exercir el seu dret a la recuperació efectiva.

  A més, el possible nou Govern s'equivoca incomplint la transposició de la Directiva europea de cancerígens, ja que estableix valors límits d'exposició més perjudicials per a treballadors en la sílice, acrilamida i bromoetilè, tan presents en les nostres vides.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.