Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 abril 2024.

Mobilitzacions contra l’acomiadament per emmalaltir

  • 27N. A les 12.00 hores, concentracions a la Delegació del Govern de València i a les subdelegacions d’Alacant i de Castelló.

CCOO convoca concentracions a tot el país en resposta a l’alarma social provocada per la Sentència del Tribunal Constitucional, que avala l’acomiadament objectiu per malaltia, amb baixa mèdica justificada. El sindicat exigeix derogar l’article que ho permet, el 52.d de l’Estatut dels treballadors, modificat en la reforma laboral de 2012.

22/11/2019.
27N

27N

Amb el lema ‘No a l’acomiadament per emmalaltir. Defensa els teus drets’, CCOO i UGT han convocat mobilitzacions a tot l’Estat el pròxim 27 de novembre. Al País Valencià, les concentracions tindran lloc a les 12.00 hores, a la Delegació del Govern a València i a les subdelegacions d’Alacant i de Castelló.

La Sentència del Tribunal Constitucional del passat 16 d’octubre avala la constitucionalitat de l’acomiadament objectiu per absències intermitents, encara que siguen justificades, utilitzant com a arguments el dret de llibertat d'empresa, la defensa de la productivitat, o que no es vulnera el dret a la protecció a la salut. L’article de l’Estatut dels treballadors que ho permet, el 52. d, va ser modificat en la reforma laboral de 2012 i es va endurir la seua aplicació.

Això està provocant més acomiadaments objectius per emmalaltir, que els treballadors i les treballadores acudisquen a treballar sense estar recuperats per por a l’acomiadament. Les persones treballadores es veuen espentades a no poder absentar-se justificadament del seu lloc de treball, amb el conseqüent risc per a la seua salut i per a la resta de la plantilla.

Una situació que afecta el conjunt de la població treballadora, però especialment les treballadores, ja que són elles les que pateixen una incidència major de patologies que exigeixen períodes de recuperació curts i discontinus. Uns objectius perfectes per a l’aplicació del 52. d.

Per a CCOO, això resulta intolerable en un estat social i de dret. Per tant, exigeix la derogació de la reforma laboral i de l’article 52. d en particular, com a única via per a defensar el dret a la salut en el treball. És urgent suprimir un precepte legal que empara la discriminació i que culpabilitza la persona treballadora, que no pot exercir el seu dret a la recuperació efectiva.