Comisiones Obreras del País Valenciano | 21 de noviembre de 2019

25N

Octubre registra una escassa reducció de l'atur mentre expulsa les persones treballadores del sector serveis

  CCOO PV posa l'accent en l'escassa reducció de l'atur registrat i destaca el gran augment de l’atur en el sector serveis, després de la campanya estival. El País Valencià segueix sent la tercera autonomia en volum de persones en atur, amb un mercat laboral cíclic marcat per l’estacionalitat.

  05/11/2019.
  A l'octubre, destaca el gran augment de l’atur en el sector serveis.

  A l'octubre, destaca el gran augment de l’atur en el sector serveis.

  L'atur registrat a l'octubre al País Valencià és de 364.314 persones, xifra que representa una disminució respecte al mes de setembre de 542 persones (-0,15 %). Per a CCOO PV, es tracta d'una escassa reducció de l’atur, en un mes típic d’augment d'atur en el sector serveis en finalitzar la campanya estival.

  De fet, el sector serveis pateix un gran augment en el nombre de persones aturades. De les 364.314 persones en atur registrades al País Valencià, 252.907 pertanyen al sector serveis, és a dir: el 69,4 % de persones en atur són d'aquest sector (ha augmentat en 1.151 persones aturades més respecte al mes anterior).

  Per tant, seguim amb un mercat laboral cíclic marcat per l’estacionalitat. El País Valencià aglutina l'11,5 % de les persones aturades de tot l'Estat, i és la tercera autonomia quant a volum d’atur, per darrere d'Andalusia (que aglutina el 24,8 %) i Catalunya (el 12,2 %).

  La temporalitat aconsegueix el 89 %

  El nombre de contractes registrats a l'octubre és de 223.418, la qual cosa representa un augment respecte al mes anterior en 33.744 contractes, i és pràcticament tot l'increment contractes temporals. De la totalitat de contractació del mes d'octubre, 196.868 contractes són temporals i tan sols 26.550 en són indefinits.

  “Tenim quasi el 89 % de contractació temporal i aquesta situació dificulta el desenvolupament dels projectes de vida per la falta d'estabilitat i els baixos salaris”, denuncia Ana García, secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV.

  Les dones són les més perjudicades per l'atur, ja que arriben quasi al 60 % de l’atur (146.206 aturats homes davant de les 218.108 dones). La reducció d’aturats homes a l'octubre és del 0,24 % davant del 0,09 % de les dones. Un altre dels col·lectius més afectats són les persones joves menors de 25 anys, l'atur dels quals augmenta en 27 persones. En aquest sentit, CCOO PV reclama programes específics per a la inserció laboral de les dones des de les polítiques actives d'ocupació, així com opcions d'ocupació per a la nostra joventut.

  En l'últim mes s'ha experimentat un descens de l'atur a Castelló (0,53 % menys) i a València (1,33 % menys). No obstant això, Alacant pateix un gran augment de l'atur amb 2.069 persones aturades més que el mes anterior (un increment de l'1,42 %).

  La responsable d'Ocupació i Formació de CCOO PV insisteix en la necessitat de crear ocupació de qualitat i d'invertir en sectors que puguen generar-la, com ara energies renovables, inversió en rehabilitació i infraestructures públiques, en serveis socials, dependència, sanitat i educació. “S'ha d'apostar pel treball decent amb salaris dignes, per la protecció social quan no es disposa d'ocupació i per la qualificació del conjunt de treballadors i treballadores”, assenyala García.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.