Comisiones Obreras del País Valenciano | 21 de septiembre de 2019

CAMPANYA SMI

Els permisos de paternitat superen als de maternitat al País Valencià

  La Seguretat Social ha tramitat 1.717 processos de prestacions de paternitat més que de maternitat durant el primer semestre de l'any, una tendència que ha anat augmentant des de 2017. CCOO PV considera positiu el canvi de cultura cap a una corresponsabilitat de les cures, però lamenta la menor presència de dones en el mercat laboral.

  06/09/2019.
  Els permisos de paternitat augmenten en el primer semestre de l'any.

  Els permisos de paternitat augmenten en el primer semestre de l'any.

  El nombre de permisos de paternitat (13.793) ha superat als de maternitat (12.076) en el primer semestre de 2019 al País Valencià, segons les dades de la Seguretat Social. Una tendència que es va iniciar en 2017, any en què per primera vegada va haver-hi més homes (26.109) que dones (25.998) que van percebre la prestació per naixement de fill/a. Respecte al primer semestre de 2018, s'ha produït un increment d'un 11,7% dels permisos de paternitat i al mateix temps un descens d'un 1,5% en els permisos de maternitat.

  Aquest fenomen es produeix en les tres províncies. En el primer semestre de 2019, a Alacant són més els homes (4.854) que dones (4.261) els que han percebut la prestació per naixement. A Castelló, les sol·licituds de prestació de paternitat han ascendit a 1.557 i les de maternitat a 1.436. A València també és major el volum de prestacions de paternitat (6.560) que les de maternitat (6.547).

  CCOO PV considera positiu l'increment de les prestacions per paternitat, perquè demostra un canvi de cultura cap a la corresponsabilitat en les cures i la criança, un avanç que el sindicat sempre ha defensat. Ara bé, un altre dels factors que explica aquest canvi és el fet que ens trobem davant un mercat de treball desigual, on els homes tenen majors taxes d'ocupació i ocupabilitat que les dones.

  Per tant, les mesures encaminades cap a la corresponsabilitat han d'anar acompanyades d'accions que corregisquen la discriminació cap a les dones en el mercat laboral. “Aquesta realitat obliga a continuar avançant a construir una societat igualitària, amb un mercat de treball amb igualtat d'oportunitats, promoció, formació i igualtat salarial, on no es castigue a les dones davant la possibilitat de ser mares i on les tasques de cura siguen assumides per tots dos progenitors”, apunta la secretària de la Dona de CCOO PV, Cloti Iborra. La dirigent sindical recorda que l'atur té rostre de dona, amb majors dificultats d'inserció en el mercat laboral, que augmenten encara més per a joves o immigrants.

  Al País Valencià, la Seguretat Social ha gestionat des de 2007 fins a juny de 2019 un total de 312.523 processos de permisos, que han suposat un cost d'uns 290 milions d'euros. D'aquest total de prestacions, unes 78.471 s'han gestionat entre 2017 i 2018, per la qual cosa són de quatre setmanes o cinc de durada, en lloc dels 15 dies que hi havia abans.

  El recent canvi en la normativa (des de l'1 d'abril de 2019 el permís de paternitat s'ha elevat a huit setmanes) ha comportat un increment interanual del 41,4% de la despesa en el pagament de les prestacions per paternitat: si en el primer semestre de 2018 el cost va ser de 18,8 milions d'euros, en el mateix període de 2019 s'eleva a 26,6 milions.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.