Comisiones Obreras del País Valenciano | 16 de diciembre de 2019

Defensa la teua postura

Denúncia de la Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí

  CCOO PV, com a integrant de la Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí (PVSPS), se suma a aquest comunicat de denúncia, a causa de la situació de repressió que està patint la població sahrauí que viu als territoris del Sàhara Occidental i que estan ocupats pel Marroc.

  03/07/2019.
  Plataforma Valenciana de Solidaridad con el Pueblo Saharaui (PVSPS).

  Plataforma Valenciana de Solidaridad con el Pueblo Saharaui (PVSPS).

  La Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí (PVSPS) denuncia que, a principi del mes de juny, va començar un brutal setge a la població sahrauí, a causa de l'alliberament del periodista Salah Lebsir, que el 7 de juny eixia en llibertat, després de complir una condemna de 4 anys de presó tan sols per intentar informar del que passa al Sàhara Occidental. Per impedir la rebuda de Salah a Smara, en el moment de la seua arribada tres ciutadans sahrauís van ser violentament agredits, un dels quals, Ali Talouki, va ser finalment detingut i jutjat el 24 de juny i condemnat a un any de presó.

  Tal com demostra l'informe de Reporters sense Fronteres, presentat a Madrid el passat 11 de juny, el Marroc no permet la llibertat de premsa al Sàhara Occidental, perquè vol ocultar el que succeeix allí amb la població sahrauí així com les expulsions d'observadors internacionals -periodistes o fins i tot advocats i advocades que viatgen al territori són expulsats sense explicacions, i sense que el Govern de l'Estat espanyol demane cap explicació per això al Govern marroquí.

  Així ha ocorregut en el cas del judici de la periodista Nazha ElKhalidi, detinguda quan gravava la intervenció policial contra una manifestació pacífica i en el de l'activista Housein Bachir Ammadour, que va ser deportat al Marroc quan va arribar a Espanya i estava demanant asil polític.

  Said Lili, un jove cantant de rap sahrauí, que denunciava l'ocupació marroquina amb les lletres de les seues cançons (com “Devoraren la nostra mar, devoren els nostres peixos, ens volen devorar”), va aparéixer mort a la riba de la platja de Dajla, quan, suposadament, viatjaria a Europa amb una pastera. A l'enterrament de Said, la gendarmeria marroquina va interrompre el funeral i va intentar impedir que es congregara la gent per acomiadar al jove sahrauí.

  EXIGIM:

  Les organitzacions que pertanyem a la Plataforma, volem exigir i denunciar que Espanya té un deute històric amb el poble sahrauí, ja que legalment, l'ONU la segueix considerant com la potència administradora.

  Per tant, no podem seguir mirant cap a un altre costat, el Govern espanyol i la Unió Europea han d'exigir al Marroc que cesse l'hostilitat contra la població civil sahrauí, i que se celebre el referèndum que exigeix l'ONU, amb totes les garanties.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.