Comisiones Obreras del País Valenciano | 20 abril 2024.

Iniciativa europea

CCOO PV dona suport a la iniciativa europea ‘Drets per a les persones, obligacions per a les multinacionals’

    El sindicat fa una crida per signar contra el mecanisme de resolució de conflictes entre empreses inversores i estats (ISDS en anglés). Aquest sistema estableix que les multinacionals poden demandar als governs davant tribunals d’arbitratge privats per qualsevol cosa que puga perjudicar les seues expectatives de beneficis. Una amenaça que anteposa els interessos privats als drets de les persones.

    04/06/2019.
    ‘Drets per a les persones, obligacions per a les multinacionals’.

    ‘Drets per a les persones, obligacions per a les multinacionals’.

    El pròxim octubre es compliran tres anys de la interrupció de les negociacions del TTIP, el famós, Tractat de comerç i inversió entre els EUA i la Unió Europea. Tal gesta només va ser possible perquè moltes organitzacions de la societat civil, entre aquestes CCOO PV, vam aconseguir recollir més de tres milions i mig de signatures a tot Europa i treure centenars de milers de manifestants als carrers. Aleshores, ens enfrontàvem a les multinacionals, als seus grups de pressió, la Comissió i els 28 governs de la UE. I guanyàrem.

    Ara, el component més perillós del TTIP encara constitueix una gran amenaça per als nostres drets: el mecanisme de resolució de conflictes entre empreses inversores i estats (ISDS en les seues sigles en anglés). L’ISDS és un sistema legal, completament opac, que permet a les multinacionals embutxacar-se milers de milions d’euros de diners públics quan els governs es veuen obligats a pagar-les en concepte d’indemnització.

    A través de l’ISDS, les multinacionals poden demandar als governs davant tribunals d’arbitratge privats per qualsevol cosa que puga perjudicar les seues “legítimes expectatives” de beneficis. D’aquesta manera, s’han interposat demandes contra nombrosos estats, l’espanyol entre aquests, per introduir regulacions ambientals, laborals financeres, de seguretat, etc.

    Aquestes empreses violen els drets humans a tot el món amb total impunitat. Com a exemples, les companyies mineres acaparen les terres de les comunitats locals, la indústria agroalimentària arruïna els mitjans de vida de milions de persones i les empreses d’armament es beneficien de les guerres i de la mort a escala global.

    La secretària de Migracions, Cooperació i Moviments Socials de CCOO PV, Isabel Barrajón, assenyala la importància d’acabar amb l’ISDS i, a més, “la necessitat d’establir un nou ordre legal que antepose els drets de les persones als beneficis de les empreses multinacionals”.

    Això no és una utopia, ja està succeint. Actualment, les Nacions Unides estan negociant un tractat vinculant que proposa que les multinacionals siguen responsables legalment pels incompliments en matèria de drets humans per part de l’empresa matriu i tota la seua cadena de subministraments. Però la UE i la majoria dels seus estats membres, es neguen a donar-li suport.

    Per això, CCOO PV i la campanya ‘No als tractats de comerç i inversió’, fan una crida per recollir signatures de la iniciativa europea ‘Drets per a les persones, obligacions per a les multinacionals’.

    Per a participar, clic en aquest enllaç de la web 'No al TTIP'.